Átadták a Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíjat

A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok Liszt című lemeze nyerte el a 38. alkalommal odaítélt Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíjat. Az elismerést hétfőn délután adták át a Régi Zeneakadémián.

A Magyar Liszt Társaság által alapított díjat az előző években megjelent kiadványokból választja ki a zsűri, amelynek elnöke idén Medveczky Ádám karmester volt.

Mint az MTI-nek elmondta, a nemzetközi és a hazai lemezpiacról több felvétel érkezett a pályázatra, amelyek közül a nagydíjat a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusoknak a Hungaroton kiadónál megjelent felvételének ítélték.

A karmester hozzátette, hogy a szólisták virtuóz előadásmódját ismerték el: Rohmann Imre nemzetközi rangú zongoraművész a fiatalkori zongoraverseny, a De profundis átírójaként, szólistájaként és karmestereként egyaránt kiemelkedő munkát végzett, és a lemez másik két szólistája, Fejérvári Zoltán zongorista és Schöck Atala énekesnő ugyancsak kimagasló teljesítményt nyújtott.

Egy elismerő oklevelet is odaítéltek Szokolay Balázs Voices of the Piano című, magánkiadásban napvilágot látott CD-jéért. A felvételen miniatűr zongoradarabok szólnak virtuóz és hangulatos előadásban – fűzte hozzá Medveczky Ádám.

Forrás: MTI