Rising Stars a Müpában – ifj. Balázs János Vukán Györgyre emlékezik

Rising Stars
Balázs János – zongora

Fenséges változatok – Vukán György emlékének ajánlva

Időpont: 2013. október 26. 15:00
Helyszín: Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

Beethoven: Variációk a God Save the King témájára, WoO78
Chopin: Andante spianato és nagy polonéz, op. 22
Schubert: B-dúr impromptu, D. 953/3
Dubrovay László: Faust elkárhozása – parafrázis
Vukán György: The last message
Ravel: Gaspard de la nuit – Scarbo
Liszt: I. Mefisztó-keringő

Rising Stars a Müpában – ifj. Balázs János Vukán Györgyre emlékezik

Balázs János

Balázs János

Cziffra György nyomdokában haladó tehetség hangversenyével folytatódik a Rising Stars sorozat október 26-án a Művészetek Palotájában. Ifj. Balázs János még csak 24 éves, de zongoristaként már körbejárta a világot, készített CD-t Japánban és Nagy-Britanniában. A 2013/14-es évadban pedig újabb nagy lehetőséget kapott. A Művészetek Palotája delegáltjaként ugyanis beválogatták az ECHO „feltörekvő csillagok” projektébe, amelynek köszönhetően Európa legnevesebb koncerttermeiben léphet fel.

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) kiemelt kezdeményezése az 1995-ben indult Rising Stars. A kiugróan tehetséges ifjú művészeket támogató program keretében minden évadban hat szólistának és egy fiatal formációnak adnak lehetőséget arra, hogy Európa legjobb komolyzenei helyszínein léphessenek fel. A Művészetek Palotája két éve csatlakozott a programhoz. Nemcsak helyszínt biztosítva, hanem az intézmény minden évadban egy-egy fiatal magyar zeneművészt is benevezhet a programba.  Az idei jelöltet, ifj. Balázs Jánost be is válogatták a hat legjobb európai művész közé. A sorozat Müpa-beli nyitóestjét májusig Bécs, Gateshead Gate, Luxemburg, Brüsszel, Amszterdam, Párizs, Birmingham, Athén, London, Köln, Barcelona, Stockholm, Dortmund, Hamburg, Lisszabon és Porto követi.

Az 1988-ban született művész kisgyerekként Cziffra György lemezeit hallgatva kezdett zongorázni. Hétévesen első díjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, tizenhat évesen – a világ legifjabbjaként – megnyerte a pécsi Nemzetközi Liszt-versenyt.  A Junior Príma-díjas zongorista repertoárján kiemelt helyet foglal el a romantikus irodalom, 2010-ben például magyarországi turné keretében tizenhat hangversenyen játszotta el Chopin összes zongoraművét. Október 26-i hangversenyén kétszáz év zenei terméséből válogat. Műsorát olyan művekből állította össze, amelyek többsége kapcsolódik a fenségeshez és a természetfelettihez, a variáció műfajához, illetve rendkívüli technikai követelményeket támaszt az előadóval szemben. Igazi csemege például Beethovennek az Egyesült Királyság himnuszára készített variációsorozata, amely az Eroica szimfónia születésével egy időben keletkezett az 1800-as évek elején. Az est különleges jelentőségű darabja a Last message, Vukán György szerzeménye. A fiatal pianista a koncertjét ugyanis a nemrég elhunyt Kossuth- és Erkel díjas zeneszerző és zongoraművész emlékének ajánlja.

További információ:
http://mupa.hu/program/balazs-janos-zongora-2013-10-26_15-00-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája