Pánik a fedélzeten – Ősbemutató a Pinceszínházban

A 2013/14-es évad őszén a Pinceszínház a kortárs francia színházkultúra bemutatására vállalkozó „francia évad”-jának keretében egy Európa szerte hatalmas népszerűségnek örvendő musical, a Pánik a fedélzeten magyarországi ősbemutatójára készül.

Az úgynevezett könnyű műfajba sorolható musical vígjáték európai sikere többek közt éppen abban áll, hogy minden elemében megfelel a műfaj sajátos elvárásainak – kifogástalan dramaturgiai felépítésével, remek és teljességgel a mai beszélt nyelven írt dialógusaival, mesteri poentírozásával és a szving, dzsessz és  gospell elemeket is tartalmazó színvonalas számaival –  a „könnyű” műfaj kiemelkedő  darabjai közt foglal helyet. Invenciózus szóló- és kórusszámai, melyek kísérete egyetlen zongora, viszonylag kis szereplőgárdája (3 férfi és 3 nő) ideálissá teszik olyan intim terű színházak számára, mint amilyen a Pinceszínház.

A történet a Titanas nevű óceánjáró hajó 15 napos útja alatt játszódik. Az utazóközönség hat tagjának bonyolult viszonyrendszerét, közös múltjukból – amelyről eleinte nem is tudnak – eredő konfliktusaikat ismerjük meg.

A darab 2008-ban sikerrel pályázott a francia jogvédő társaság (SACD) által adományozott, legjobb zenés előadásnak járó Molière-díjra.

A Franciaországban igen népszerű szerzőpárosnak nem ez az első közös munkája. Patrick Laviosa, zeneszerző, korábban a Folies Berger zenei vezetője is volt, Stèphane Laporte, szövegíró, fordító – pedig szinte minden munkáját jelölték a SACD különböző díjaira.

Pánik a fedélzeten
musical a tengeren, két részben

Magyarországi ősbemutató: 2013. október 18.
Helyszín: Pinceszínház

Egy házaspár vidékről, egy anya a majdnem felnőtt fiával, egy különleges sorsú bárénekesnő és egy mellőzött másodtiszt… Közös bennük, hogy mindannyian hatalmas reményekkel szállnak fel a Titanas tengerjáró fedélzetére, hogy a szárazföldön hagyhassák megoldatlan, unalmas életüket. Közös, hogy a hajóút során kiderül róluk, egyikük sem az, akinek mutatja magát. S mi a közös bennük még?  Sokkal több, mint ahogy azt ők maguk gondolják. Titkaik, hazugságaik elképesztően humoros helyzetekbe sodorják őket, miközben nem tudni, a hajó hová is tart velük. A Pánik a fedélzeten jelenleg a világ egyik legkeresettebb és legsikeresebb zenés vígjátéka, amely Magyarországon elsőként a Pinceszínházban kerül színpadra. 2008-ban a legjobb előadásnak járó díj mellett a Titanas! című dal a legjobb betétdal díját is megkapta Franciaországban.

Írta: Stèphane Laporte
Zene: Patrick Laviosa
Fordította: Pataricza Eszter és Frenkó Zsolt

pnik

Szereplők:
MADELEINE – ÁBEL ANITA
JENNY – GALLUSZ NIKOLETT
JOSEPHINE – NÁDASI VERONIKA
EDOUARD – SIMICZ SÁNDOR
PIERRE – MAGÓCS OTTÓ
KEVIN – PÁSZTOR ÁDÁM

Dramaturg: Góczán Judit
Jelmez: Bozsik Ágnes
Díszlet: Szili Péter
Súgó: Rácz Nóra
Korrepetitor: Grósz Zsuzsanna
Zenei vezető: Kéménczy Antal
Koreográfus: Kocsis Tamás
Rendezőasszisztens: Zakar Ági
Rendezte: Dömötör Tamás

További előadások októberben:
2013. október 21. 19:00
2013. október 31. 19:00

Forrás: Pinceszínház