Békedíjat kapott Yoko Ono

Nagy presztízsű német békedíjat kapott Yoko Ono „maradandót alkotó művészi pályája és békét hirdető politikai tevékenységének elismeréseként”.

A japán művész a Berlin jelképének számító Brandenburgi kapu mellett vette át a németországi Külkapcsolatok Intézete (IFA) által adományozott Theodor Wanner-díjat. A ceremónián Guido Westerwelle német külügyminiszter is megjelent. „Ez a díj üzenet számomra tőletek arról, hogy, mindaz, amit teszek, megértésre talál nálatok” – mondta a 80 esztendős Ono az elismerés átvételekor. Hozzátette, „gondolkozzunk a békében, cselekedjünk annak jegyében, terjesszük a békét, és tegyük mindezt együtt”.

A tokiói születésű Ono, aki jómódú bankárcsalád gyermekeként nevelkedett Japánban és az Egyesült Államokban, világszerte ismertté vált a The Beatles angol rockzenekar néhai tagjával, John Lennonnal kötött házassága révén.

Nászútjuk óta, amely során a világbékére szólítottak fel „ágy-tiltakozásukkal” a szeretkezz, ne háborúzz jelszó szellemében, Ono különböző jó ügyek népszerűsítésére és felkarolására használja hírnevét.

A Külkapcsolatok Intézetének díjával járó 10 ezer eurós (2,9 millió forint) pénzösszeget Ono Boniface Mwanginak adta át, aki fiatal kenyai művészeket segítő szervezetet működtet.
Tavaly decemberben a japán művész egy másik németországi emberi jogi díjat is elnyert békeaktivista tevékenységéért.

Forrás: MTI