Aprópénzért árulta eredetileg több millió forintot érő képeit Banksy New York utcáin

Piaci árukhoz képest jelképes összegért árulta több millió forintot érő festményeit Banksy, a világhírű brit graffitiművész a hét végén New Yorkban.

A művész vasárnap számolt be honlapján arról, hogy a Central Parkban szombaton felállította standját „spray art” felirattal, ahol eredeti, aláírt műveit árulja. „A stand azonban ma már nem lesz ott” – írta. Összesen 420 dollárt forgalmazott – tette hozzá.

Az egyenként 60 dolláros (13 200 forint) áron kínált, fekete-fehér, vászonra festett graffiti alkotásokból nyolc darab fogyott el. A vásárlók között volt egy chicagói férfi, aki négy darab eredeti Banksy-graffitivel tért haza, pedig csak „szeretett volna venni valamit fejújított lakása falára”. Egy új-zélandi nőnek pedig még a tréfának szánt árat is sikerült a felére lealkudnia két mű esetében.

A standon Banksy leghíresebb alkotásai közül olyan darabok is sorakoztak, mint az emblematikus Flower Thrower, vagy a Laugh Now – írta a Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadása.

A művésznéven alkotó, rejtőzködő művészként és politikai aktivistaként elhíresült Banksy október elején érkezett New Yorkba, ahol egy hónapon keresztül rendezi be „művészi rezidenciáját” az amerikai nagyváros falain és közterein, „jobb kint, mint bent” jelszóval.

A művész – akinek polgári neve az egész világ előtt rejtély – első festékszóróval készült műveit bristoli házak falaira festette, képei azóta sok ezer dollárért kelnek el világszerte, de számos munkáját átfestették, megrongálták vagy eltávolították.

Nyáron a vártnál jóval magasabb áron, 163 250 fontért (56,55 millió forintos összegért) kelt el egyik leghíresebb munkája A Love is in the Air című alkotás a Bonham’s aukciós ház londoni árverésén.

Forrás: MTI