Kortárs Budapest Bécsben/Art Vienna-Budapest: Látványos magyar képzőművészeti jelenlét októberben

Talán még soha nem volt annyira intenzív a magyar kortárs művészeti jelenlét az osztrák fővárosban, mint október mostani hetében. Magyar művészeket bemutató kiállítások, köztük a hamarosan 75. születésnapját ünneplő Nádler István tárlata mellett Ausztria vezető művészeti vásárán rekordszámú magyar galéria népszerűsíti Magyarország kortárs képzőművészetét. Az Art Vienna-Budapest program keretében október 10-én a bécsi magyar Nagykövetségen is különleges művészeti kiállítás nyílik.

Bécs belvárosában az Artmark Galéria az idén 75 éves Nádler István festőművésznek tiszteleg azon a kiállításon, amelyen a magyar kortárs klasszikus legújabb munkáit a cseh Zbynek Sekal szobrász alkotásaival közösen mutatja be október 12-ig.

A ’Young Art Hungary’ kiállítás tizenhárom, az ’X-ray Texture Pack’ című tárlat kilenc fiatal magyar művész alkotásaiból mutat be válogatást. Előbbi a Museum of Young Art Vienna programja, utóbbi a budapesti Inventio Arts alapítvány közreműködésével az Ulrike Hrobsky Galériában várja a hétvégéig a látogatókat.

Szerdától látogatható ViennaFair néven Ausztria vezető művészeti vására. A vasárnapig látogatható nemzetközi eseményen a vásár történetének eddigi leglátványosabb magyar jelenlétét hét magyar kiállító, az ACB, a Deák Erika, az Inda, a Kisterem, a Molnár Ani, a Trapéz és a Viltin kortárs galéria biztosítja.

A választékot tovább bővíti a Magyarország Állandó ENSz Képviselete és az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár által közösen létrehozott Art Vienna-Budapest művészeti-diplomáciai program következő kiállítása, amely az Erste Bank Hungary által gyűjtött és támogatott fiatal magyar festő- és szobrászművészek alkotásaiból válogat. A tárlat október 10-én 18.30-kor nyílik hazánk bécsi Nagykövetségén.

Az Art Vienna-Budapest programot 2012-ben Francesca von Habsburg, a Thyssen-Bornemisza Art Contemporary igazgatója, Németh Zsolt külügyi államtitkár és Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója nyitotta meg. A kulturális-diplomáciai program célja az Ausztria és Magyarország közötti kulturális dialógus elősegítése, és azon személyek és intézmények tevékenységének elismerése, akik és amelyek munkája és szerepvállalása jelentősen hozzájárul a két ország közötti művészeti kapcsolatok fejlesztéséhez.

Forrás: EDGE Communications