Geotóp Nap 2013

A földtudományi természeti értékek napja
Pécs, Tettye
2013. október 12., szombat

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a ProGEO Egyesület az idén október 12-én, szombaton rendezi meg földtudományi értékeinket (különleges felszínformákat, kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat stb.) bemutató és a földtudományi természetvédelmet az érdeklődőkkel megismertető terepi programjait.

10 és 13 óra: vezetett földtudományi túra indul Pécsett, a Tettyén a Pintér-kert bejáratától. A résztvevők szakember kalauzolásával ismerhetik meg a mészköveket a Tettye és Havi-hegy környezetében. A túra során a látogatók megismerkedhetnek a terület földtörténeti múltjával és a különböző korú kőzetek keletkezési körülményeivel. A túra időtartama kb. 1 óra.  Vezeti: Kraft János

11 óra: A Pintér-kert Arborétum a Tettye különleges értéke. A megújult, főként örökzöldekből álló gyűjteményes kertet idegenvezetéssel lehet megtekinteni. A látogatás időtartama kb. 1 óra.

12 óra: Távcsöves napbemutató a Pintér-kertben. A látogatók távcsővel, biztonságos körülmények közt vethetnek egy pillantást éltető csillagunkra. A Nap felszínén megjelenő napfoltok láthatóvá válnak a szükséges fénycsökkentő eszközök alkalmazásával. Emellett lehetőség nyílik speciális hullámhossz-tartományban működő Hidrogén-alfa naptávcsővel a Nap légkörében látható időszakos jelenségek megfigyelésére is. A program csak derült idő esetén valósul meg.Vezeti: Maczó András

A program résztvevői a nap folyamán ingyenesen látogathatják meg a  Tettyei Mésztufa-barlangot!

A programon való részvétel ingyenes.
Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs, az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A programokon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Információ, bejelentkezés csoportoknak:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – Telefon: 30/326-9459, 30/377-3388
E-mail: evahorvath@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu
www.ddnp.hu

Duna-Dráva