A pécsi Kodály Központ diadalmenete

Sikertörténet jellemzi a három éve nyílt Kodály Központot, mely sikertörténet a mai napig töretlen. Ez a konferenciateremként is funkcionáló világszínvonalú épület az elmúlt esztendők során rengeteg élménnyel ajándékozta meg az odalátogatókat. Neves fellépők, igényes, gazdag műsorkínálat, káprázatos akusztika. A színvonal idén sem csökken, az októbertől májusig tartó időszakban további számos kulturális programnak fog otthont adni Pécs ékköve, a Kodály Központ.

Az épület alapkövét 2009 augusztusában rakták le, 2010 végétől pedig már nyitva álltak a kapui a vendégek és a művészek előtt. Azóta három év telt el, és a Kodály Központ hamarosan már az 500. rendezvényénél tart. Az 500 rendezvénynek közel 20%-át a különféle konferenciák teszik ki, ezeket összesen közel 215.000 ember látogatta. Ezek a számok nem véletlenek: a koncertterem akusztikai szempontból az ország egyik legjobbja. A világszínvonal, mint kifejezés sem túlzó állítás, sok művész, szakember, látogató nyilatkozott így az épületről. A hangversenytermet hat centiméter vastag égerfa panelek borítják. A beléjük mart, eltérő mélységű és nagyságú hasítékoknak az akusztika szabályozásában jut szerep. Ez eredeti, „pécsi” megoldás, itt használták először. Maxim Vengerov hegedűművész szavait idézve: „A Kodály Központ egy építészeti Stradivari.”

A Kodály Központ emellett számos díjjal büszkélkedhet. Elnyerte 2011-ben a Design Awardot, illetve a Média Építészeti Díját, persze a sort még lehetne folytatni. Az eddigi fellépők listája szintén impozáns: a Kronos Quartet, Al di Meola, a Budapesti Fesztiválzenekar, Miklósa Erika, és még sok más művész adott koncertet a Kodály Központ falain belül, hatalmas sikerrel.

A 2013-2014-es periódus – hasonlóan az előző évekhez – ismét sok, világsztárokkal gazdagon megfűszerezett kulturális eseményt kínál az érdeklődőknek. Itt lesz Tommy Emmanuel és Pat Metheny, hogy virtuóz gitárjátékukkal lenyűgözzék közönségüket. A hazai könnyűzenei előadók közül többek között Presser Gábor, Zorán, a Benkó Dixieland Band, illetve Harcsa Veronika ad majd koncertet.

Természetesen a klasszikus zene szerelmesei számára is tartogat élményeket a Kodály Központ. Fellép többek között Baráti Kristóf hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, illetve a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa. Mindegyik fent nevezett előadó kiváló érzékkel merít a különböző zenetörténeti korok remekműveiből, így mindenki megtalálja majd a neki való szórakozást.

A Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filharmonikusok ezúttal is a klasszikus zene legnagyszerűbb alkotásait tárja a hangverseny látogatók elé. Több kiváló hangszeres művésszel adnak majd koncerteket, a határon innen és túlról.

Jelentős mérföldkő volt a Kodály Központ életében, hogy a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. júniusi, országos szervezetté való alakulása óta pécsi központtal koordinálja sokszínű klasszikus zenei koncert és fesztiválszervező tevékenységét. A Filharmónia irodájának is frekventált szerepe van a Kodály Központban, nemcsak annak okán, hogy a kiemelt koncertjeit itt rendezi. Azzal, hogy az ország legnagyobb múltú, professzionális, koncertszervező cége ide költözik, nemcsak szimbolizálja a koncertterem hazai jelentőségét, de nemzetközi kapcsolataival, meghívott előadóival erősíti, építi a Kodály Központ azon törekvéseit, hogy a nemzetközi hangversenyéletben is minél inkább megismerjék a koncertterem kiváló akusztikáját, hosszabb távon a ZSöK-kel együttműködve szeretnék elérni, hogy a Kodály Központ az európai zenei élet egyik fontos állomásává válhasson.

Továbbá a Filharmónia Magyarország itt rendezi Mesterbérletét, amelyben az ország világhírű előadóit látja vendégül. A bérlet állandó fellépői a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, illetve a világ 10 legjobb zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar. Az országban ők együtt csak ebben a bérletben lépnek fel, egyedüli lehetőséghez juttatva a sorozat bérleteseit.

A fiatalabb generációra gondolva a Filharmónia ifjúsági sorozatával, különös figyelemmel neveli ki a jövő koncerttermeit megtöltő közönséget. Ez a közvetlenül, iskolákon keresztül szervezett sorozat a sajtó számára is izgalmas, hiszen lebilincselő számokat produkál, akár napi 5000 koncertlátogató is megfordul egy nap alatt a Kodály Központban.

A Filharmónia minden év őszén megrendezett fesztiváljának, a jelenleg épp zajló ZeneSzüret kiemelt eseményeinek is a Kodály Központ ad otthont.

www.kodalykozpont.hu