Magyar filmpremierek a varsói nemzetközi fesztiválon

Bodzsár Márk Isteni műszak című játékfilmjének és Angelus Iván Kémhatás című közösségi táncfilmjének is a varsói filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje; az A-kategóriás fesztivál zsűrijeiben Muhi András producer és Cserhalmi Sára rendező is helyet kapott.

A pénteken kezdődő a 29. Varsói Filmfesztiválon Bodzsár Márk első játékfilmje, az Isteni műszak az elsőfilmesek versenyébe kapott meghívást, a nemzetközi közönség október 18-án láthatja a fekete komédiát. A film egy fiatal mentőápoló történetéről szól a budapesti éjszakában – tájékoztatta a Magyar Filmunió kedden az MTI-t.

Bodzsár Márk első játékfilmje az Unio Film gyártásában készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, producere Bodzsár István, koprodukciós partnere a Sparks, a film operatőre Reich Dániel. A film főszerepeit Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor és Stork Natasa játsszák. Az Isteni műszak október 24-től látható az országos mozihálózatokban.

Angelus Iván táncos-koreográfus Kémhatás című interaktív és kreatív közösségi táncfilmje a Goliwood és a Katapult Film koprodukciójában készült, az alkotás producere Angelusz Iván volt. A Kémhatás alapját a Budapest Tánciskola táncosaira és koreográfusaira épülő több hónapos flashmobokkal tűzdelt akciósorozat adta, melynek tánceseményei Budapest harminc pontján, piacokon, színházakban, plázákban, köztereken – a Trafótól, a MU Színházon át, a Hősök terétől, az Oktogonon és a Ráday utcáig – voltak láthatóak. A 62 perces filmalkotás operatőre és vágója Dömötör Péter, zeneszerzője és hangmérnöke Mizsei Zoltán volt – olvasható a dokumentumban.

A varsó filmfesztivál versenyprogramjának öttagú zsűrijében az Inforg Stúdió alapítója, számos nemzetközi sikert elért alkotás producere, Muhi András is helyet kapott. Az elsőfilmes verseny ítészei között lesz Cserhalmi Sára, aki Drága besúgott barátaim című rendezésével tavaly elnyerte a legjobb elsőfilm díját a lengyel fővárosban.

A varsói filmfesztiválra mintegy 60 országból érkeznek filmek, a seregszemle 10 napja alatt több mint 300 vetítésre kerül sor a lengyel főváros mozijaiban.

A fesztivál CentEast elnevezésű koprodukciós fórumán Berkes Júlia producer és Reisz Gábor rendező Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan munkacímmel készülő első játékfilmjét mutatja be a szakmabelieknek.

Forrás: MTI