Észt és magyar meseillusztrátorok kiállítása Budapesten

Észt és magyar gyermekkönyv-illusztrátorok kiállítása nyílik Mese itt, mese ott címmel kedden a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) az Észt Intézettel együttműködésben.

A kiállítás anyaga 60 meseillusztrációból áll, amelyet a kultúrák találkozása jegyében neves észt és magyar könyvillusztrátorok készítettek a két ország meséire, méghozzá úgy, hogy az észt illusztrátorok a magyar meséket dolgozták fel és fordítva.

A kiállításhoz észt-magyar-angol nyelvű színes katalógus készült bevezető tanulmánnyal.

A Magyarországi Észt Intézet, a tallinni Magyar Intézet, az Észt Gyermekirodalmi Központ, a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat és az Észt Grafikusok Szövetsége együttműködésében megvalósult projekt másfél éve kezdődött: kilenc magyar, köztük Lackfi János és Finy Petra, valamint kilenc észt szerző felkérésre mesét írt, ezek egyik országból a másikba vándoroltak és ott illusztrátorokra leltek.

A 25 észt és a 24 magyar művész a számára legkedvesebb írást választotta ki – akadt, akit két mese is megihletett. A nagynevű mesekönyv-illusztrátorok és ígéretes pályakezdők munkáit egyaránt felvonultató gazdag anyag a tallinni Gyermekirodalmi Központban mutatkozott be, észtországi körútja befejeztével a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható december 31-ig.

A kiállítás szerepel a két állam közti, a 2012-2015-ös időszakra aláírt kulturális együttműködési szerződésben – mondta Erlitz János, a PIM kommunikációs vezetője az MTI-nek.

Forrás: MTI