Október 22-én nyit a felújított Zeneakadémia

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint az intézmény a magyar, valamint a nemzetközi zenei élet élvonalába tartozó központtá válhat.

A Liszt Ferenc által alapított Zeneakadémia október 22-én, a világhírű magyar zeneszerző és alapító születésének 202. évfordulóján nyitja meg újra kapuit eredeti szépségében.

A megnyitó ünnepség a magyar és az egyetemes zenei, kulturális élet kiemelkedő eseménye és egyben egy új korszak nyitánya, ezért a kormány kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánította, amelyet a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága szervez – írta közleményében a tárca sajtóirodája.

A kommüniké kiemelte: a Zeneakadémia megújult épülete – amely Európa uniós forrásból megvalósuló egyik legnagyobb kulturális beruházása – magában hordozza Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Dohnányi Ernő örökségét. „Az intézmény Liszt Ferenc idejében és ma is világmárkát jelent a zenei oktatásban. A Zeneakadémia az újranyitás után a felsőfokú zeneművészeti és zenetudományi oktatás mellett koncertközpontként is működik”.

Mint írták, október 22-én Magyarország kormánya és a Zeneakadémia méltó emléket állít Solti Györgynek is: a kitűnő karmester tiszteletére szobrot avatnak a Liszt Ferenc téri épület előtt, a Zeneakadémia kisterme pedig felveszi a nevét.

A megnyitó eseményeire nemzetközi hírű magyar művészek is meghívást kaptak, mások mellett Fischer Ádám és Fischer Iván. Sokan a meghívott művészek közül maguk is a Zeneakadémia növendékei voltak, mint például Schiff András, Kocsis Zoltán, Marton Éva, Rost Andrea és Ránki Dezső.

A nagy nemzetközi érdeklődés által kísért rendezvényen részt vesznek a magyar és a nemzetközi diplomáciai és zenei élet kimagasló képviselői, valamint Orbán Viktor miniszterelnök. A zártkörű ünnepi gálakoncert programját Batta András kormánybiztos, rektor és Csonka András, a Zeneakadémia kulturális igazgatója állította össze, kreatív producere Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója, rendezője Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Az eseményt október 22-én az MTVA élőben közvetíti.

Forrás: MTI