Állat- és Növényszeretet Fesztivál a fővárosi állatkertben

Az október 2-ától 6-áig tartó fesztivál folyamán az intézmény saját szervezésű látnivalóin és programjain kívül több partnerszervezet is jelen lesz a kert egy-egy pontján.

MTI fotó: Bruzák Noémi

MTI fotó: Bruzák Noémi

Szerdától vasárnapig számos programmal várják a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykertben az ötnapos Állat- és Növényszeretet Fesztivál alkalmából. A fesztivál ideje alatt a 14 éven aluli gyermekek díjmentesen látogathatják a kertet. Emellett október 1-jétől két hónapon át a nyugdíjasoknak is jelentős kedvezményeket kínálnak – írja az intézmény közleményében.

Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az állatkert évtizedek óta rendre megemlékezik, de az elmúlt években az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki. Az Állat- és Növényszeretet Fesztivál elnevezés egyben egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború küszöbén.

Az ötnapos rendezvény során programok sokaságával várják a látogatókat, amelyek egyszerre lesznek szórakoztatóak és tanulságosak mindazok számára, akik szívesen megismerkednének a természet és az élővilág védelmével. Az intézmény saját szervezésű látnivalóin és programjain kívül több partnerszervezet is jelen lesz a kert egy-egy pontján.

A Parasztudvarnál hazai állatvédő és állatmentő szervezetekkel, illetve a felelős állattartás kérdéseivel ismerkedhetnek az érdeklődők, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál főként a téli madárvédelemmel foglalkoznak majd, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Rovartani Társaság közös standjánál pedig mikroszkóp segítségével is be lehet pillantani a rovarok életébe. A Nagy-tó partján a legritkább hazai gerinces, a rákosi vipera védelmét szolgáló természetvédelmi program mutatkozik be. Külön állomáshelyen várja a látogatókat a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Greenpeace és a Méhészek Biokultúra Egyesület is.

A Nagy-tónak a Pálmaház felé eső oldalánál az állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány állatmentő munkájával ismerkedhet a nagyközönség. E munka keretében évente emberi segítségre szoruló mintegy kétezer madárról, kisemlősről és hüllőről, köztük elárvult sünökről, meglőtt gólyákról, mérgezett rétisasokról gondoskodnak az intézmény szakemberei. A helyszínen néhány mentett állattal is találkoznilehet. A jegesmedve-alagútnál az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi kampányát mutatják be az érdeklődőknek. A fentieken túl lesz mesemondás, képzőművészeti élménypedagógia, arcfestés és kézműves foglalkozás is.

A programok mellett nagyon sok a fesztiváltól független látnivaló is, hiszen az elmúlt hónapokban rengeteg kisállat született. A legnépszerűbb továbbra is Asha, a februárban világra jött kiselefánt, de a perzsa leopárdoknál, az indiai oroszlánoknál, a zsiráfoknál, a lajhároknál, a vombatoknál, a flamingóknál és még sok-sok más állatnál is volt szaporulat.

Az állatkert jelentős kedvezményt is kínál, hogy minél többen részt tudjanak venni a programokon. A fesztivál öt napján a 14 éven aluli gyermekek díjmentesen látogathatják az intézményt. Ez nemcsak a tanulmányi csoportoknak könnyebbség, hanem a családosan érkezőknek is. Ráadásul a fesztivál ideje alatt már tart a nyugdíjasoknak egész októberre és novemberre meghirdetett kedvezményes időszak. Ennek keretében a nyugdíjigazolással rendelkezők a már eleve kedvezményes szokásos nyugdíjasjegy árához képest is nagy kedvezménnyel – 1000 Ft-os áron – kereshetik fel az állatkertet.

Az Állat- és Növényszeretet Fesztiválhoz kapcsolódóan több külön rendezvényt is tartanak a hét során. Szombaton pedagógusok számára szerveznek nyílt napot, bemutatva az állatkertben igénybe vehető pedagógiai szolgáltatásokat. Ezen a napon a pedagógusok – igazolvány felmutatásával – ugyancsak díjmentesen vehetnek részt a programokon. Vasárnap az állatkert alapítványának hagyományos rendezvényére, az állatkerti nevelőszülők találkozójára kerül sor.

Forrás: MTI