Berlin előtt utoljára a Müpában

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén is osztálytársak voltak, azóta pedig elválaszthatatlan zenésztársak. A Harcsa Veronika Quartettel négy albumot készítettek közösen, a Bin-Jipben kísérletezőbb zenei világokat fedeznek fel.  Duójuk örömzenélésből indult, mára ez lett az egyik legfontosabb projektjük. Lifelover című lemezük október 3-án jelenik meg Magyarországon, az anyagot még aznap a Művészetek Palotájában is bemutatják.

Gyémánt Bálint és Harcsa Veronika

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duóként két éve dolgozik aktívan együtt. Különleges atmoszférájú zenei világukat a telt, basszusokban gazdag gitárhangzás és egy sokszínű, helyenként szinte hangszerként szóló énekhang ötvözete teremti meg. „Most ez a legfontosabb projekt az életemben, Bálinttal egész évben a Lifeloveren dolgoztunk. Ő a legközelebbi munkatársam, maximálisan rá tudom bízni magam, mert amellett, hogy zeneileg nagyon spontán, nagyon figyelmes is. A lemez anyaga – egy nagyon érzékeny, közös műhelymunka eredményeként – márciusra állt össze. A nyári időszakban a koncertek mellett folyamatosan próbáltunk, ugyanis nemcsak a dalokat és a lemezt, de a lemezbemutató koncertet is egy megszerkesztett dramaturgia mentén kívánjuk felépíteni. Mivel a lemez anyaga 53 perc, a koncert viszont 90 perces lesz, ki kell bővítenünk a repertoárt. Több különlegességgel is készülünk, például mind a ketten elő fogunk adni egy looperes szólót is.” – meséli Harcsa Veronika.  Az október 3-i koncerten a duóhoz Szabó Levente grafikusművész is csatlakozik, aki minden dal hangulatát külön képi világba álmodva alkotja meg az est vetítését. Bár ő készítette a Bin-Jip Heavy című videóklipjét, most nem egy történet fog megelevenedni a vásznon, hanem a nonfiguratív ábrákkal, a színekkel inkább hangulatot kíván teremteni, amely kiegészíti a zenészek színpadi jelenlétét, ám mégsem veszi el a közönség figyelmét.

Az, hogy az album megjelenésével egy napon van a lemezbemutató koncert, Veronika életében már hagyományosnak mondható: „Nagyon szeretem, hogy egyszerre rántjuk le a leplet mindenről. A koncertet összekötjük egy dedikálással, így rögtön személyes reakciókat is kapunk. Persze már fent, a színpadon is érezzük a közönség energiáját, rezdüléseit. Már abból nagyon sok mindent le lehet szűrni, hogy milyen zenei pontokon, hogyan reagálnak.”

A Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó Lifelover című lemeze a magyarországi bemutatót követően jövő év márciusában Japánban és Nyugat-Európában is megjelenik. Az európai kiadást a neves jazzkiadó, a berlini Traumton Records gondozza, aki nemcsak a lemez kiadására szerződött a két zenésszel, de a megjelenést követő nyugat-európai bemutatóturné szervezésében is részt vállalt.

Gyémánt Bálint és Harcsa Veronika

További információ

Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint: Lifelover
2013. október 3. 19:30 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Harcsa Veronika – ének, Gyémánt Bálint – gitár
Közreműködik: Szabó Levente – VJ

Forrás: Művészetek Palotája