Ezeréves kastély romjaiba illesztett modern üdülő nyerte a tekintélyes brit építészeti díjat

Közel ezeréves kastély romjaiba illesztett modern üdülő nyerte a Brit Építészek Királyi Intézetének legmagasabb elismerését, a Riba Stirling-díjat.

„Az Astley Castle kivételes példája annak, hogyan lehel új életet egy műemlékbe a modern építészet” – méltatta a Whiterford Watson Mann építészstúdió munkáját Stephen Hodder, a Riba elnöke.

A 18 éve adományozott díjat az év legjobb új épülete kapja, amely az Európai Unióban, az Egyesült Királyság valamely építészstúdiójában készült terv alapján készült – ismertette a BBC News.

A 12. századból származó warwickshire-i kastély átalakítása a BBC honlapján folyó online versenyt is megnyerte: a 65 ezer szavazó 27 százaléka adta rá a voksát. Az épület népszerűségét jelzi, hogy jó sokat kell várnia annak, aki ott akar vakációzni: már 2015-ig le van foglalva.

A Riba Stirling-díj idei rövid listáján mások mellett az észak-írországi Causeway Látogatóközpont, továbbá a sheffieldi Park Hill, egy hatvanas évekbeli háztömb felújítása és a harlow-i Newhall Be lakótelep is szerepelt.

Az Astley kastély egykor a Grey főnemesi család birtokában volt és 1951-től szerepel a védett műemléki épületek listáján. A kastély 1978-ban leégett, és az építkezés kezdete előtt már csak düledező romjai álltak.

„A szokásos restaurációs terv helyett az építészek egy hihetetlenül erőteljes kortárs házat terveztek, amely szakértelemmel és rafináltan fonódott össze a nyolcszáz év történelmével” – hangsúlyozta Hodder.

A Riba Stirling-díjat tavaly a Cambridge Egyetem botanikus kertjében álló Sainsbury Laboratórium vitte el a londoni olimpiai stadion elől, a korábbi díjazottak között szerepelt 2006-ban a madridi Barajas Repülőtér és 2010-ben a római MAXXI – 21. Századi Művészetek Nemzeti Múzeuma.

http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-24287009

Forrás: MTI