Sorsukra hagyott festmények az utcán

Sorsukra hagyott műtárgyak, Huszti János festőművész fa- és rozsdás fémlemezekre készült mintegy harminc festménye, valamint rövid történetekből álló installációi láthatók péntektől a budapesti Kazinczy utcában.

Huszti János installációin különböző tárgyakat – például a szocializmus korának kitüntetéseit – helyezett el kis kartonlapokra, mindegyik alkotás egy történet apró részletét jeleníti meg – mondta Pátkai Marcell, a Partizán Műterem és Galéria vezetője az MTI-nek.

A művész utcára kihelyezett festményeinek nagy része régi felvételek alapján készült fotórealista alkotás. Az egyik képen egy hatvanas évekbeli halálra ítéltet, egy másikon csókot ábrázol. A tájképek mellett van olyan festménye, amelyiken egy betörő jelenik meg vagy Muhammad Ali bokszoló mozdulata látható. A munkákat régi közlekedési táblára, rozsdás fémlemezre vagy szöges deszkára kültéri festékkel készítette el.

Pátkai Marcell hangsúlyozta: néhány festményt elhagyott lakások ablakába vagy párkányára tesznek ki, a legtöbbet azonban az utcán csak a falhoz támasztják és sorsára hagyják.

A galéria vezetője szerint a művészeti akció egyik legfőbb célja többek között annak a vizsgálata, miként lép kapcsolatba a kihelyezett műtárggyal az utca embere. Emellett a street art műfajának olyan megnyilvánulása, amely során a művész alkotásait teszi közkinccsé. Utal arra is, hogy az utca embere elől a művészet el van zárva a múzeumba, ahol nem lehet például a műtárgyakhoz nyúlni.

„Ebben az akcióban az utca embere olyan közel kerül a festményekhez, hogy bármit megcsinálhat velük: megfoghatja, elviheti, a fal felé fordíthatja vagy akár le is köpheti őket” – hangsúlyozta a galéria vezetője.

A szabadtéren megjelenő munkákhoz kapcsolódóan Huszti János egy tucat olajfestménye a Kirakat Bisztró kiállításán október 23-ig lesz látható.

Forrás: MTI