Világhíres közös kincsünk: Kincsem, a csodakanca – új magyar film világsztárokkal

Új magyar film készül titokzatos, amerikai Oscar-díjas színészek és szintén Oscar-díjas európai rendező közreműködésével, amelynek költségvetése közelít az 50 millió dollárhoz, amit magánszemélyek adnak össze – hangzott el a Kincsem parkban tartott sajtótájékoztatón. Elhangzott, hogy az alkotók nem fordultak támogatásért a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, a költségeket támogatók bevonásával fedezik.

IMG_5226

A film forgatókönyvét Bereményi Géza írta, szakértőnek Prof. Dr. Kásler Miklóst, az Onkológiai Intézet vezetőjét kérték fel, Szőcs Géza államtitkár, miniszterelnöki főtanácsadó dramaturgi minőségben debütál.

Losonci Gábor producer elmondta, hogy a film angol, orosz, német, amerikai és osztrák koprodukcióban készül. Hat főszereplője lesz, ebből három szereplő már biztos: magyar részről Weisz Fanni és Oszter Sándor, orosz részről Elena Drapeko színésznő, a duma kulturális bizottságának első elnökhelyettese, aki Kincsem trénerének a feleségét játssza.

IMG_5328

Szőcs Géza hangsúlyozta, hogy ezzel az együttműködéssel az orosz-magyar kulturális kapcsolatok ismét feléledtek, és szorosabbá váltak, mintegy: „”új energianívóra emelheti az orosz-magyar kapcsolatokat”.

Kincsem, a csodakanca 1874. március 17-én jött világra. A világhírű magyar ló 54 alkalommal indult versenyen és mindet megnyerte. Kincsem karrierje kétéves korában kezdődött, trénere az Angliából Gödre települt Hesp Róbert volt. A versenyló életében beutazta fél Európát. A versenyzést hatévesen hagyta abba, amikor kiderült, hogy lábai nem egészségesek, ízületei elkoptak. Ezután tenyészkanca lett belőle, a tápiószentmártoni ménesben öt csikót hozott a világra. Kincsem 1887. március 17. hajnalán múlt ki. Teljesítményét soha egyetlen versenyló sem tudta elérni, ezzel az egész magyar versenylótenyésztésnek szerzett világhírnevet.

emilia-es-az-angyal-akit-kormoczi-gyorgynek-hivnak-kolibri-gyermek-es-ifjusagi-szinhaz-fotok-toth-tamas

Kásler Miklós azzal zárta a tájékoztatót, hogy Kincsem ötvennégy versenyből ötvennégyet nyert meg, a legkülönbözőbb távokon, ezért bízik abban, hogy ezt az ötvenötödik akadályt is jól veszi majd, és ismét győztesen kerül ki a megmérettetésből.

A forgatás 2014. tavaszától októberig tart, a bemutatót 2015. tavaszára tervezik. A film bejelentésének tiszteletére Kincsem-emlékfutamot rendeztek a pályán.

Sári Edina
Fotó: Tóth Viktória