Ghymes: újévi koncert a Sportarénában

Ismét a Papp László Budapest Sportarénában ad nagyszabású koncertet az egyik legnépszerűbb magyar világzenei formáció, a Ghymes. A 30 éves jubileumát idén ünneplő zenekar újévi estje január 4-én lesz.

A koncerten vendégként fellépnek az MR Szimfonikusok, az MR Gyermekkórus és a Nemzeti Színház színészei, a bevétel egy részét az Istenadta Tehetség Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyermekeiért Alapítvány javára ajánlják fel – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi három évtizedes működése alatt 18 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina, öt pedig aranylemez lett. A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A Ghymes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

A Ghymes legutóbbi albuma, a 30 fényév tavaly év végén jelent meg. „A fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra. Mindig hangulatokat zenésítek meg, soha nem foglalkoztatott, hogy amit ösztönösen írok, az mennyire új vagy más a korábbiakhoz képest. A Ghymesben szabadon létezünk, azt csinálunk, amihez kedvünk van, néha ez nehéz” – mondta Szarka Tamás, a zenekar vezetője korábban az MTI-nek.

A csapat legfontosabb albumai: Tűzugrás (1996), Rege (1998), Smaragdváros (2000), Héjavarázs (2002). Írtak gyereklemezeket, külön és együtt több színpadi műhöz komponáltak zenét.

Forrás: MTI