UMZF 2013 Zeneszerzőverseny: nyilvános a döntősök névsora

Az idén harmadik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny szervezői – a Budapest Music Center és a Művészetek Palotája – közös sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra a megmérettetés döntőseinek névsorát. Az idén Ligeti György emlékének szentelt versenyre 39 pályamű érkezett, amelyből 5 darab határon túli szerző munkája. Az Eötvös Péter vezette szakmai zsűri kiemelte a pályaművek egységesen magas színvonalát, és a legfiatalabb zeneszerző-generáció változatos, ugyanakkor egységes zenei formanyelvéről, valamint a darabok külföldre vitelének fontosságáról beszélt.

bhp_5560

Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny létrehozóinak és a díjak felajánlóinak elsődleges célja, hogy ösztönözzék és támogassák új magyar zenedarabok megalkotását. Kívánatos emellett, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében.

A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 40. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett.

A nyertes zeneművek kiválasztása két fordulóban – elődöntő és döntő – és kategóriánként történt. Az elődöntő zsűrije a beadott pályamunkák közül zárt ülésen 4-4 művet jelölt döntőbe.

A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatják be nyilvánosan: a kamaraművek 2013. szeptember 25-én 19 órakor a BMC-ben, a nagyzenekari darabok pedig másnap, szeptember 26-án 19 órakor a Művészetek Palotájában csendülnek fel az MR Szimfonikusok előadásában, Vajda Gergely vezényletével.

bhp_5441

Mindkét koncertet élőben közvetíti a MR3 Bartók Rádió.

A főzsűri az utolsó versenydarab elhangzását követően a helyszínen, a Művészetek Palotájában ül össze döntéshozatalra, majd ünnepélyes keretek között kiosztja a díjakat.

A díjak
I. díj
1 000 000 Forint (nagyzenekari kategória)
500 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)
II. díj
750 000 Forint (nagyzenekari kategória)
375 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)
III. díj
500 000 Forint (nagyzenekari kategória)
250 000 Forint (kamaraegyüttes kategória)

A fődíjak felajánlója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A különdíjak felajánlói az Universal Music Publishing Editio Musica Budapest, a Fidelio, valamint az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány, a BMC, a Művészetek Palotája és az MTVA.

A Universal Music Publishing Editio Musica Budapest kiadja és nemzetközi viszonylatban is promotálja a két kategóriagyőztes művet.

A Fidelio 2 millió forintnyi médiafelüleletet ajánl fel az általa választott döntős számára.

Az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány különdíjasa felkérést kap egy darab megírására a németországi Villa Musica Alapítvánnyal tervezett együttműködés keretében, az alapítvány biztosítja továbbá, hogy Eötvös Péter 1 évig mentorként támogatja a fiatal szerző alkotói tevékenységét.

A Művészetek Palotája különdíjként a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kihasználó darab szerzőjének egy választott művét valamely nagyzenekari sorozatában programra tűzi.

Az MTVA különdíjként mindkét első helyezett szerzőtől művet rendel, melyeket a 2014 tavaszi kortárs zenei sorozatában bemutat.

A BMC felvételt készít a döntőkoncertekről, és a hanganyagot promóciós CD formájában kiadja.

A beérkezett pályaművek és pályázók
Az augusztus 21-én lezárult pályázatra összesen 39 pályamunka érkezett. Minden pályamű megfelelt a kiírás feltételeinek. Kamarazenei kategóriában 20, míg nagyzenekariban 19 zeneművet neveztek. A határon túlról 5 darabot küldtek.

Hét szerző mindkét kategóriában pályázott, közülük ketten mindkét nevezett művükkel döntőbe kerültek. A legfiatalabb pályázó mindössze 13 éves, a pályázók átlagéletkora 28,6 év, a döntős szerzőké pedig 30 év.

A zsűri
Az elődöntő zsűrije – kamaraegyüttes kategóriában:
Gémesi Géza zeneszerző, karmester
Pilz János hegedűművész
Serei Zsolt zeneszerző, karmester, egyetemi tanár

Az elődöntő zsűrije – nagyzenekari kategóriában:
Kovács László karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője
Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár
Vidovszky László zeneszerző, egyetemi tanár

A döntő zsűrije:
Eötvös Péter zeneszerző, karmester, a zsűri elnöke
Dr. Batta András muzikológus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora
Jeney Zoltán zeneszerző, professor emeritus
Sári József zeneszerző, egyetemi tanár
Vajda Gergely zeneszerző, az MR Szimfonikusok vezető karmestere

A döntőbe jutott zenedarabok
Kamara kategória (abc-sorrendben):
Cordé á vide – szerző: Tornyai Péter
Inquantumland – szerző: Alessio Elia
Notturni á L – szerző: Balogh Máté Gergely
Trance – szerző: Bella Máté

Nagyzenekari kategória (abc-sorrendben):
die ReAlisierung einer komPosition – szerző: Horváth Balázs
Et transfiguratus est – szerző: Sándor László
Monochrome – szerző: Tornyai Péter
Rejtett dimenziók – szetző: Alessio Elia

Forrás: Művészetek Palotája