Vlad Tepest állította középpontjába az idei segesvári középkori fesztivál

Vlad Tepes életét állították a középpontba idén Segesvár háromnapos középkori fesztiválján, amelyen – már  másodszorra – a hajdúszoboszlói Crux Alba hagyományőrző lovagrend is részt vett.

Az elmúlt évekhez hasonlóan péntektől vasárnapig újra lovagok szállták meg az erdélyi Segesvárt, amely már 21. alkalommal szervezte meg nyári fesztiválját. A rendezvénysorozaton, amelyen korábban a mitikus varázsló Merlin, illetve Jean D’Arc történetét is bemutatták, idén egy román történelmi alakot, Vlad Tepest állították a középpontba.

A város leghíresebb szülöttét, a kegyetlenkedéseivel hírhedtté vált Vlad Tepest, akit Bram Stoker regénye nyomán világszerte Drakulaként azonosítanak, most egy a külföldiek számára szinte teljesen ismeretlen oldaláról próbálták bemutatni. A rendezők a 15. századi havasalföldi fejedelmet úgy festették le, amilyennek Romániában máig sokan látják: a lovag, aki védelmezte országát a töröktől és jólétet próbált teremteni alattvalói számára. Innen ered az idei fesztivál címe is: Az igazság lovagja.

A fesztivál nagy eseménye az esténként a város főterén bemutatott, tűzijátékkal, zenével és tánccal fűszerezett, korabeli hagyományőrző lovagrendek és profi színészek részvételével készített rendkívül látványos előadás. A rendezők bevallott szándéka szerint ez nem egy a történelmet pontosan rekonstruáló, hanem a korabeli érzéseket megragadó produkciónak készült.

A látogatók nem csak az esti előadáson szórakozhatnak, idén hat – négy román, egy bolgár és egy magyar – hagyományőrző lovagrend mutatkozott be Segesváron. A hajdúszoboszlói Crux Alba tagjai, akik Mátyás király híres fekete seregének állítanak emléket, korhű páncélokban és fegyverekkel mutatják be, hogyan küzdhettek test test ellen a katonák a 15. században. A küzdelem megjátszott ugyan, de a nézőket nemcsak azért terelik hátra, hogy mindenki jól lásson, hanem azért is, hogy elkerüljék az esetleges baleseteket.

A magyar lovagok bemutatóján lőfegyverek is szerepeltek, így a látogatók első kézből tapasztalhatták meg, hogyan kellett megtölteni egy korabeli puskát vagy kisebb ágyút, és az mekkorát szólt, amikor elsütötték. A bemutató egyébként kevésbé erőszakos elemeket is tartalmazott, a társaság hölgytagjai a korabeli divatból adtak ízelítőt az érdeklődőknek.

A 2006 óta működő Crux Alba, amelynek tagjai három napon keresztül egy maguk által felállított táborban, korhű körülmények között éltek, azzal is belopta magát az emberek szívébe, hogy sátraik mellett szinte folyamatosan ott rotyogott a gulyás.

A leginkább egy ékszerdobozra hasonlító történelmi belvárost azért nem csak a tömeg moraja és a fegyverek csattogása töltötte meg. A békésebb szórakozásra vágyóknak négy, középkori zenét játszó együttes biztosította a tánchoz a talpalávalót. Akinek alapból nem mennek az évszázadokkal ezelőtti lépések, azok rögtönzött zenei vagy táncoktatáson is részt vehettek.

Forrás: MTI