Kastélynapot rendeznek Szabadkígyóson

Koncertekkel, kiállításokkal és színes programokkal várják az érdeklődőket augusztus 3-án a szabadkígyósi kastélyban, ahol kastélynapot tartanak immár 11. alkalommal.

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere az MTI-nek elmondta, a rendezvényt azzal a céllal indították útjára tizenegy évvel ezelőtt, hogy népszerűsítsék Magyarország egyik legszebb vidéki főúri kastélyát és a hozzá kapcsolódó 25 hektáros őspark növény- és állatvilágát.

A kastélyban és a kápolnában Szabadkígyóshoz kötődő Békés megyei képző művészek mutatják be alkotásaikat. Délután Halász Judit ad műsort a gyermekeknek, este a 100 Tagú Cigányzenekar koncertezik a kastélykertben.

A közönség tárlatvezetéssel járhatja be az 1500 négyzetméteres épületegyüttes egészét, felmehet a kilátótoronyba, ahonnan a Kígyósi-puszta csodálatos látványa tárul fel.

A polgármester elmondta, hogy az Ybl Miklós tervei alapján épült kastélyt 1882-ben adták át, akkor Európa egyik legmodernebb kastélyaként tartották számon. Az épületben 1945 és 2011 között mezőgazdasági szakiskola működött. Az intézményt Gyulára költöztették, így kapott az önkormányzat 2012-ben vagyonkezelői jogot a műemléki védelem alatt álló ingatlanra.

Az eltelt másfél évben az önkormányzat a kastélyépületben állagmegóvó munkákat végeztetett, ápolja és gondozza a 25 hektáros ősparkot, kitisztíttatta a termálvizes kútból táplálkozó különleges tavak medrét. A park természetvédelmi oltalom alatt áll, számos különleges növény található itt, például mocsári tölgy, jegenye tölgy, szabdalt levelű hársak, kocsányos tölgy, floridai fűszercserje, tűzliliom, gyöngyvirág és leánykökörcsin. Gazdag a park állatvilága is: vadkacsák, hattyúk és pávák kedvelt helye, számos védett faj megtalálható itt.

A kastélyt Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina építtette, a kor legmodernebb épületgépészeti megoldásait alkalmazva. A látogatók megtekinthetik a világítást biztosító több mint százéves gázlámpákat és a házi gázfejlesztő berendezést. Az épület lakosztályaiban és a szalonokban csodálatos márványkandallók láthatóak, amelyekben tűz soha nem égett, a kastélyban ugyanis padlófűtés volt, a pincerészben elhelyezett kazánok melegét légbefúvással juttatták be a lakóterekbe.

Forrás: MTI