Magyar Kézműves Remek – remek kézművesek seregszemléje – Kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

A kiállításon megtekinthető alkotásnak beillő használati tárgyakat, élelmiszereket olyan szakmák készítői állították elő, akik tevékenységükkel egyfajta kulturális hidat építenek, és folyamatosságot képeznek a múlt, a jelen és a jövő között, az átjárhatóságot mutatják meg a népi és urbánus életforma között, bebizonyítják, hogy a régi nem avítt, és akár még trendi is lehet.

x_DSC0881Csak kell egy jó ötlet, kell egy művészi munkáskéz, egy alkotói szféra és kell egy közvetítő közeg is, amely felvállalja ezt a missziót, mint ahogyan teszi ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A MKIK tizenegy évvel ezelőtt indította el a Magyar Kézműves Remek pályázatot a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma rangjának emelésére és újabb piaci lehetőségek feltárására irányuló pályázatot, amelynek ismertsége és rangja azóta is folyamatosan emelkedik.

A kézműipari vállalkozók teljes körét átfogó pályázati lehetőség elsősorban szakmai elismeréssel díjaz, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújt, ahol ugyanakkor a díjak száma nincs korlátozva. Ilyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó.

A „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen.

des-laszlo-jubileumi-koncertje-az-arenaban-sajtotajekoztato-rozsavolgyi-es-tarsa-kiado-showtime-budapest-2013-december-16-foto-marton-balint

2002-ben csupán 27 pályázó nyújtotta be alkotását, akik közül 14-en nyerték el a Magyar Kézműves Remek címet, 2013-ban már 132 pályamű érkezett, s a zsűri 39 címet adományozott. Az elbírálás során kiemelt követelmény volt a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Magyar Kézműves Remek elismerések mellett a rendezvényen különdíjat adott át a 2012. évi pályázat és kiállítás során először megrendezett közönségszavazás nyertesének is. A most díjat nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítást július 12. és augusztus 11. között lehet megnézni a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Fotó: Kaunitz Miklós
Sári Edina