A művészet a szövetség kovásza – V4 Fesztivál és Színházi Találkozó Vácott

1335. november 13-án Károly Róbert magyar király kezdeményezésére tanácskozást tartottak III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh király részvételével a visegrádi palotában. A három ország találkozójának célja az volt, hogy elsimítsák ellentéteiket, és gazdasági-politikai együttműködést alakítsanak ki Bécs árumegállító joga ellenében.

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó Vác, 2013. 07. 03. - Ünnepélyes nyitó előadás - Fotó: Kaunitz Miklós

V4 Fesztivál és Színházi Találkozó Vác, 2013. 07. 03. – Ünnepélyes nyitó előadás – Fotó: Kaunitz Miklós

Ez a gazdasági, politikai és diplomáciai szövetség olyan sikeresnek bizonyult, hogy a három ország gazdasága ebben az időben virágkorát élte.

1991. február 15-én Václav Havel, a Csehszlovák Köztársaság köztársasági elnöke, Lech Wałęsa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke ennek az együttműködésnek a felújítása érdekében aláírták a Visegrádi Nyilatkozatot. Csehszlovákia 1993-as kettészaladásával bővült négytagúvá az együttműködésben résztvevők száma, és bár Romániát is hívták soraikba, de Ion Iliescu elutasította a felkérést.

dario-nicodemi-hajnalban-delben-este-pesti-magyar-szinhaz-fotok-komaromi-richard

2013. július 3-án, a Dunakanyar kapujában lévő Vácott, hagyományteremtő céllal megrendezték a Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozót, amelynek ötletgazdája Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója.

A fesztivál közönsége Csehországból a Tesin Színház, Szlovákiából a  Városi Színház, Lengyelországból Jan Kochanowski Popular Színháza és Magyarországról a Debreceni Csokonai Színház előadásaival találkozhatott, majd népszerű, magyar előadók koncertjei színesítették a programot.

david-eldridge-az-unnep-pesti-szinhaz-bemutato-2014-szeptember-13-foto-kaunitz-miklos

Mit is kívánhatna egy nemrégiben megnyitott színház, amely az első fesztiválja megrendezésével a mélyvízbe dobatott, majd fajsúlyosnak találtatott? Azt, amit a megnyitón az egyik szónok mondott: a Visegrádi Négyek a gazdasági, politikai és diplomáciai szövetségre egyesültek, de mit ér mindez, a mindent átható és felülíró kultúra és művészet nélkül? A művészet a szövetség kovásza, amely egyben tartja és megerősíti az együttműködésben résztvevő nemzetek barátságát, összetartozását és emberi értékeit.

Jövőre, veletek ugyanitt!

Sári Edina
Fotó: Kaunitz Miklós, Dolhai Attila Hivatalos FB Rajongói Oldala