Állandó iszlám kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének iszlám vonatkozású műtárgyait, köztük szőnyegeket, dísznyergeket és fegyvereket mutatnak be azon az állandó tárlaton, amely hétfőn nyílik meg Budapesten.

Ázsia és Észak-Afrika iszlám országaiból a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került művészeti alkotásokból mutat be válogatást a múzeum hétfőn nyíló állandó tárlata. A kiállított textilek, fémtárgyak és kerámiák származása Marokkótól Iránon át a Kaukázus térségéig terjed, keletkezésük a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át – közölte az intézmény az MTI-vel.

A gyűjtemény legjelentősebb egységes részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek, és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek főként kereskedelem és ajándékozás révén a 16-17. századi Oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra.

Az állandó új tárlat a múzeum második emeleti kupolatermében kap helyet az épület tervezett rekonstrukciójáig. A felújítás után a tervek szerint  nagyjából hatszoros alapterületen, több más tárgyegyüttessel bővülve nyílik meg újra a kiállítás az erre a célra kialakított Iszlám szárnyban.

Forrás: MTI