Kulturális hétvége Újbuda központjában

Csaknem húsz intézmény várja programokkal a közönséget az újbudai kulturális hétvégén, július 13-14-én tizenhat helyszínen a Bartók Béla úton.

Újbuda a Bartók Béla utat a Gellért Szállótól a Móricz Zsigmond körtéri Gombáig a hagyományok mentén újítja meg: a program keretében épületek homlokzatai és belső terei szépülnek meg, új kiállítóterek bővülnek és nyílnak – mondta Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, a kerület KDNP-s országgyűlési képviselője a pénteki sajtótájékoztatón.

Kupper András, Újbuda kultúráért felelős alpolgármestere felidézte, hogy az önkormányzat évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy a Bartók Béla utat egyfajta kulturális főutcává alakítja. Az Újbuda Kulturális Városközpont projekt keretében az önkormányzat európai uniós támogatásból újítja meg a terület több üzlethelyiségét, és megszépíti a körtéri Gombát is. Kitért arra, hogy egyre több galéria is nyílik, rövidesen a Grosch Arnold Galéria kezdi meg tevékenységét a Bartók Béla út 46. szám alatt.

A kétnapos kulturális hétvége célja, hogy a terület galériái és kulturális színterei be tudjanak mutatkozni az itt lakók és az idelátogatók számára – tette hozzá Kupper András.

Bosznai Tibor, a Szatyor Galéria és a Hadik Ház művészeti vezetője elmondta: a kulturális hétvége rendezvényeinek központja a nemrég megnyílt B29 Galéria lesz, ahol július 13-14-én kétóránként induló történelmi sétákkal várják az érdeklődőket. Lesz táncház és irodalmi beszélgetés, az Urbanissimus interaktív fórumán a közösségépítéssel foglalkoznak, szombat és vasárnap este dzsesszkoncert zárja a programot.

A Hadik Kávéházban szombaton latin zene, vasárnap trombitakoncert lesz, eközben megtekinthető Varga Emma illusztrátor és növényrajzoló újbudai növényekről készült rajzainak kiállítása. A Szatyor Galéria az idei olasz-magyar kulturális évadban is részt vesz, ez alkalomból milánói művészek tárlata látható az emeleten.

A kulturális hétvége részletes programja a www.ujbuda.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI