Filmesek falát és avar kori kiállítást is avat Zamárdi várossá válásának évfordulóján

Várossá válásának ötödik évfordulóját ünnepli szombaton Zamárdi, az egész napos rendezvénysorozat keretében felavatják a Filmesek falát a felújított kertmozi oldalában és egy avar kori vitrint, amelyben helyben feltárt leletekből állítanak ki darabokat.

Erről Csákovics Gyula független polgármester számolt be pénteken az MTI-nek.

Az ünnepen Zamárdi 354 millió forintos, 85 százalékos uniós támogatottságú városrehabilitációs projektje zárul, amelynek részeként megújult egyebek közt a polgármesteri hivatal és annak környezete, a közösségi ház, valamint a kertmozi. A polgármesteri hivatal házasságkötő termében kapott helyet az a vitrin, amelyben a Somogy Megyei Múzeum eddig pincében őrzött, Zamárdiban feltárt avar kori leleteiből állítanak ki darabokat: egy harcos, valamint egy nő ruházatát, eszközeit, továbbá egy korabeli díszes összecsukható széket, amely a zamárdi leletegyüttes egyik legértékesebb darabja.

A balatoni város a kertmozija egyik falán a neves magyar filmeseknek alakított ki emlékhelyet, amelyet szombat este avatnak fel filmvetítéssel egybekötve. A mozi homlokzatán elsőként Szabó István, Földessy Margit, Koltai Lajos, Makk Károly és Horváth Adrienn kézlenyomatáról készített kerámiákat helyeznek el. Az avatóünnepségen a művészek egy része is jelen lesz.

Ezen a napon mutatják be a Zamárdi története képekben című könyvet is, amelyet a település várossá válásának ötéves évfordulója alkalmából adott ki az önkormányzat.

Az egész napos rendezvénysorozaton műsorokkal, esti koncerttel, kézműves vásárral várják a vendégeket.

Forrás: MTI