A 28-asok klubja – Egon Schiele kiállítása

s40A június 26-án nyíló „Egon Schiele és kora” című kiállításon több mint nyolcvan késő szecessziós és expresszionista alkotás látható a Szépművészeti Múzeumban.

Az 1890-ben született és 1918-ban elhunyt fiatal festőművész, akinek összesen tíz termékeny alkotói év jutott osztályrészül, egyike a legnagyobb osztrák expresszionista alkotóknak. Nagybátyja fedezi fel a fiúban a festőzsenit és előkelő bécsi művészeti akadémiákra járatja őt, aminek eredményeképpen Schiele 19 évesen már a nagyokkal – Paul Gauguin, Pierre Bonnard, Henri Matisse, Vincent van Gogh, Edvard Munch, Oskar Kokoschka – állít ki.

Merészen szembefordult korának szabályos portréábrázolásával és modelljei lelkivilágát is az arcukra tükrözte, jelentősen átértelmezve ezzel a műfajt. Legismertebb festménye az „Önarckép lampionvirággal”, amely a tárlat első termében kapott helyett szecessziós korszakának rajzai mellett.

s34De nem csak szabálytalan portréival keltett feltűnést és okozott közbotrányt a XX. századi bécsi műértők körében, hanem a szexualitás nyers ábrázolásával. Vad vörösre festett szeméremtest, maszturbálást ábrázoló önarckép, kielégült párok képe – a testiség, a féktelen erotika sokkot okozó ábrázolása odáig juttatta, hogy 1912-ben közszeméremsértésért huszonnégy napot börtönben kellett töltenie.

Alkotásainak másik fő témája a halál, az elmúlás, annak is a realista, rothadó hús-ábrázolása.

A második teremben található a művész ikonikusnak számító műve, a ’17-ben alkotott „Fekvő női akt” olajfestménye, ezen kívül az anya-tematikát feldolgozó alkotások is. Schiele-t apjához fűzte nagyon erős kapcsolat, anyjával szemben viszont tartózkodó viszony jellemezte.

Egon3A kiállításon a közönség a bécsi Leopold Museum gyűjteményéből érkező hetven művel, ezen kívül a Szépművészeti Múzeumban őrzött Schiele, Gustav Klimt és Oscar Kokoschka rajzokkal, illetve festményekkel, és néhány magángyűjteményben lévő, kiállításokon eddig még nem szerepelt művel találkozhat. A tárlat tizenkét nagy tematika köré építve mutatja be a korszakot, amelyek az Identitás, a Secession, az Örökség, a Bécsi korai expresszionizmus, Richard Gerstl, Oscar Kokoschka, az Emberábrázolás, a Stílusváltás Schiele alkotásain, az Anya gyermekével, a Bécsi modernizmus második generációja, az Erotika és Az utolsó évek művei címet viselik.

Budapesten 1912-13-ban már volt egy Schiele tárlat, ezért most ez egy centenáriumi randevú keretében megrendezett kiállítás, amely – Ausztria legnagyobb, államilag támogatott, magánkézben lévő gyűjteménye – szeptember végéig látogatható a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás kurátora Bodor Kata, művészettörténész.

Cikk, fotó: Sári Edina

Egon Schiele és kora – Szépművészeti Múzeum
2013. június 26 – 2013. szeptember 29.