Magyar hetet tartanak Fukusimában

Japán fiatalok által előadott magyar táncok és énekek kíséretében nyitották meg a fukusimai magyar Kidzuna hetet szombaton. A rendezvénysorozattal a két évvel ezelőtt földrengés, cunami és atomerőmű-baleset által sújtott régió köszönetet mond Magyarországnak, amiért a katasztrófákat követően Hódmezővásárhely városa fukusimai fiatalokat látott vendégül.

Az Inavasiro városában rendezett megnyitón a 2011-ben az alföldi város által kéthetes magyarországi vakációra meghívott 15-19 éves gyerekek rövid beszámolót tartottak élményeikről: elmondták, hogy legtöbbjük ekkor járt először külföldön, legemlékezetesebb élményként a hódmezővásárhelyi íjászatot és az ostor használatának kipróbálását, a gokartozást, illetve a magyar állam- és kormányfővel való találkozásukat említették.

A gyerekek egyikére olyan mély benyomást tett a Magyarországon eltöltött két hét, hogy közölte: az érettségi letétele után Magyarországon szeretne továbbtanulni.

Hódmezővásárhely kezdeményezése a Kidzuna projekt nevet viselte, amely kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák. A két évvel ezelőtti projektre emlékezve a fukusimai magyar hét is ezt a nevet kapta.

A megnyitón a fukusimai Kodály-kórus is fellépett, magyar néptáncot művelő japán fiatalok pedig csárdást adtak elő. A Kidzuna héten emellett magyar népies hímzéseket készítő japánok is közszemlére teszik munkáikat, és az ország turisztikai látványosságai is bemutatásra kerülnek.

A szombati ünnepségen részt vettek Fukusima prefektúra parlamenti képviselői, köztük Gemba Kóicsiró volt külügyminiszter is, akik köszönetet mondtak Magyarországnak a régió gyermekeinek nyújtott segítségért, és azt hangsúlyozták, hogy Hódmezővásárhely felajánlása hozzájárult a magyar-japán barátság mélyítéséhez.

Inavasiróban egyébként több magyar vonatkozású érdekesség is található: a városban egy híresebb magyar gyártól kristályokkal is dolgozó üvegmanufaktúra működik, amelynek bejáratát a Lánchíd lámpaoszlopairól másolt világítótestek szegélyezik, emellett egy, a tokiói magyar nagykövetség által ültetett, s a két nép barátságát jelképezni hivatott cseresznyefa is található a fukusimai településen.

Forrás: MTI