Színes napágyak és fényinstalláció a budapesti Duna-parton

Fából készült, színes, csíkos napágyakról is lehet csodálni mostantól a Dunát a budapesti belvárosban. A harmadik Dunatanösvény utcabútorai idén egy interaktív fényinstallációval és egy mobilapplikációs játékkal egészülnek ki. A Valyo (Város és a folyó) Csoport péntektől már Dunafesztivál néven 10 napos, ingyenes programsorozatot is rendez a Lánchídnál.

Dunatanösvény - Fotó:  Varga Dávid

Dunatanösvény – Fotó: Varga Dávid

A Valyo (Város és a folyó) Csoport immár harmadszor lepi meg a budapestieket a Dunatanösvény nevű non-profit kezdeményezésével. A civil szervezet tagjai és önkéntes segítőik ezúttal a pesti Duna-partra, a Lánchíd és Petőfi-híd közötti szakaszra álmodtak meg fából készült utcabútorokat. A kivitelezést az árvíz miatt három hétre felfüggesztették, mert a csapat tagjai is részt vettek a védekezési munkákban, így a Dunatanösvény idén csak június 20-án nyílt meg. A Valyo állandó tagja, Varga Dávid építész tervei alapján készültek azok a nagyméretű, vidám színekben pompázó, csíkos napágyak és kisebb bútorok, amelyeken őszig lehet ücsörögni a 2-es villamos Zsil utcai megállójához közeli Nehru-parton.

Varga Dávid két éve nagy sikert aratott Stégbútorai ebben az évben is a Lánchíd pesti hídfőjének északi oldalán kapnak helyet, amely 2011 óta minden nyáron a Dunatanösvény egyik állandó helyszíne. Budapest egyik legszebb panorámáját idén Buczkó Bence nívódíjas bútortervező tervei alapján több ülőalkalmatosságról is meg lehet csodálni, amelyeket szigetszerűen rendeznek el, így akár családok, baráti társaságok is kényelmesen elférnek rajtuk.

Dunatanösvény - Fotó: Varga Dávid

Dunatanösvény – Fotó: Varga Dávid

A Dunatanösvény egyik idei újítása a Petőfi-híd pesti hídfőjénél található interaktív fényinstalláció, amelyet Kukucska Gergely építész tervezett. Az elhanyagolt terület tereprendezése után reflektorokat szereltek a híd aljára, amelyek a szél vagy mozgás hatására a Duna vizének fodrozódását imitálják a talajon. Ugyancsak újdonság az az ingyenes mobilapplikációs játék, amit a Sighter fejlesztett. Az egyelőre Iphone-ra és Ipad-re letölthető Dunatanösvény alkalmazás segítségével elérhető 45 állomásos kvíz fotók, kérdések és GPS segítségével vezeti végig a játékosokat a Lánchíd és a Petőfi-híd közötti szakaszon.

A Dunatanösvény egyik pontján, a Lánchídnál őszig rendszeresen ingyenes szabadidős programokkal várja a látogatókat a Valyo Csoport. Az első tíz napban, június 21. és 30. között jelentkezik a Dunafesztivál, amelynek programjában minden este koncertek, színházi produkciók, családi és sportesemények szerepelnek. A nyitónapon június 21-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Szöveghullám című irodalmi est. A következő héten esténként egyebek mellett a Lawalampa, a Grabanc és DJ Zalán zenél a Lánchídnál, míg június 27-én este rendezik meg az idei Danube Petanque Open nevű versenyt. A Dunafesztivál csúcspontja június 29-én, a Nemzetközi Duna-napon lesz, és az egész napos programban szerepel az idei Kacsakődobó Bajnokság is.  A Lánchídnál egész nyáron ingyen wi-fi szolgáltatás, könyv-, sakk- és petanque kölcsönző működik majd, a Kacsakő Bisztró pedig szódából készült frissítőket kínál a Dunatanösvény látogatóinak.

Dunatanösvény - Fotó: Fellegi Dénes

Dunatanösvény – Fotó: Fellegi Dénes

A Dunatanösvény 2013 fő támogatója a Magyar Telekom fenntarthatósági programja, a Hello holnap!

Támogatók: JAF Holz Ungarn, Sighter, Fénylakk, PLACCC Fesztivál, Igor Metropol

A program az Európai Bizottság Fenntartható Városi Mobilitás kampányának része.

Részletek és a Dunafesztivál programjai:
http://www.valyo.hu
http://www.facebook.com/valyovalyo
Videoajánló

Forrás: PR Garden

 

 

 

,