Manu Chao a Budapest Parkban szeptemberben

A világhírű Manu Chao, a baszk-spanyol származású, Franciaországban született gitáros-énekes ad koncertet zenekarával szeptember 7-én a Budapest Parkban.

A Manu Chao La Ventura elnevezésű formációban a frontember (eredeti neve Jose Manuel Arturo Tomas) mellett Madjid Fahem játszik gitáron, Philippe Teboul dobon és Gambeat (Jean Michel Dercourt) basszusgitáron – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A remek dalai mellett szociális elkötelezettségéről, alkotó kozmopolita voltáról és harciasságáról is ismert Manu Chao negyedszázada a világ könnyűzenéjének befolyásos előadója, aki első sikereit a nyolcvanas évek második felében a Mano Negrával érte el és 1998-ban jelent meg első szólólemeze Clandestino címmel. Manu Chaót az országonként és városonként változó „utcai” kultúrák inspirálják a zenealkotásban. Az így született multikulturális és soknyelvű zene a rock, a reggae, a punk, a ska egyvelege, összegyűjtve hangzásokat és ritmusokat a Föld különböző szegletéből. Mindezt angolul, spanyolul, franciául vagy olaszul, akár keverve egy dalon belül is.

„Manu Chao azon előadók közé tartozik, akit szívesen hívtunk volna vissza a Szigetre is, sajnos akkor nem ér rá. De hogy ne maradjon le a hazai közönség erről a produkcióról, ezért a Parkba jön el játszani” – mondta Gerendai Károly, a Park-programokért is felelős Sziget Szervezőiroda alapítója.

A baszk-spanyol származású, 52 éves zenész értelmiségi szülei egykor a Franco-diktatúra elől emigráltak Franciaországba. Manu Párizsban és a francia főváros külvárosaiban szocializálódott, ez a hatás máig meghatározó művészetében.

Manu Chao többször járt már Magyarországon: 2002-ben a Petőfi Csarnokban, 2007-ben a Sziget fesztiválon, egy évre rá pedig a soproni VOLT-on adott koncertet.

Forrás: MTI