Marton-gála – Szabadtéri közvetítés a Szent István-bazilika előtt

Az óriási érdeklődésre tekintettel szabadtéri közvetítést is adnak Marton Éva világhírű szoprán vasárnapi születésnapi gálájáról. Az estet, amelyen fellép Jonas Kaufmann sztártenor és a neves mezzo, Grace Bumbry is, a Szent István-bazilika előtt kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

Kaufmann ezen a gálán debütál Magyarországon. A világsztár érkezését és a világhírű magyar énekesnő születésnapi gáláját hatalmas érdeklődés övezi, az Opera vezetése ezért ismét szabadtéri nézőteret alakít ki, ezúttal a bazilika előtt – közölte az MTI-vel Várkonyi Judit, a Magyar Állami Operaház sajtófőnöke csütörtökön.

A szabadtéri közvetítésen kétezer helyet biztosítanak azoknak az operakedvelőknek, akik már nem jutottak be az Operaházba. A helyfoglalás 19 órától érkezési sorrendben történik, a belépés ingyenes. A Marton70 gálát 20 órától közvetítik.

A Marton Éva tiszteletére Budapestre érkező Jonas Kaufmann két operaáriát és egy operett-részletet ad elő az esten. A világhírű tenor a 2013-as évben az Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, München, Salzburg és London színpadainak vendége lesz még.

Az est másik világhírű fellépője Grace Bumbry, Amerika és a nagyvilág színpadainak ünnepelt mezzoszopránja, a Bayreuthi Ünnepi Játékok első fekete bőrű énekesnője, aki Jacqueline Kennedy meghívására adott koncertet a Fehér Házban, operai alakításait pedig három évtizeden át milliók élvezhették.

Az egyedülállóan széles repertoárt éneklő Marton Éva az utóbbi években tanárként adja át tudását a felnövekvő generációknak. A Marton70 gálán mára sikeres operaénekes-tanítványai – Rácz Rita, Vörös Szilvia, Molnár Levente és Pataky P. Dániel  – is színpadra lépnek, egy-egy dalt, áriát ajándékozva az ünnepeltnek.

A szabadtéri közvetítésen a bazilikánál, illetve a koncert helyszínén, az Operánál az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Állami Operaház az árvízkárosultak javára gyűjt.

A gála másnapján, hétfőn Marton-mozira válthatnak jegyet a jeles művésznő tisztelői az Operaházba: 19 órától a Gioconda 1986-os felvételét vetítik. A főbb szerepekben Marton Éva mellett Plácido Domingo, Matteo Manuguerra, Ludmilla Semtschuk és Kurt Rydl látható Fischer Ádám vezényletével.

Forrás: MTI