A legjobb diákmunkákból nyílt kiállítás a Szépművészetiben

A Határtalan antikvitás program egyik záróeseményeként A diadalív árnyéka levelező pályázatra érkezett legjobb diadalív-makettekből nyílt vándorkiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

A pályázatra 308 csapat jelentkezett Magyarországból és Szlovákiából, összesen 188 csapat, mintegy 3300 diák töltötte ki a feladatlapokat. Az utolsó „körben” a diadalív makett elkészítését 167 csapat teljesítette mintegy 2200 diák részvételével – hangzott el a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

A beérkezett 195 pályamunkát két zsűri bírálta, a legjobb műveket először a Szépművészeti Múzeumban két hétig, majd Nagyszombatban láthatja a közönség.

Mihály Mária, a Szépművészeti főigazgató-helyettese elmondta: 2012 őszén nyitották meg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem közös, Határtalan antikvitás nevű projektjét, amelyet az Európai Unió mintegy 150 ezer euróval támogatott. A projekt kiemelt programjaként szervezett levelező pályázat négyfordulós volt, a két korosztályban legjobb teljesítményt nyújtó nyolc csapatot egynapos múzeumi programon látják vendégül a budapesti intézményben.

Az együttműködési program keretében hat műhelymunkát tartottak az antik osztály és az egyetem munkatársai pedagógusoknak, hogy új módszereket, megközelítéseket kapjanak az antik történelem és művészet oktatásához. Mihály Mária kitért arra, hogy a múzeumi és kulturális intézményekkel együttműködve eddig hat alkalommal öt városban – Pozsonyban, Nyitrán, Sopronban, Győrött és Gödöllőn – szerveztek családi hétvégéket 8-12 éves gyerekek számára. Június 29-én Komárom és Révkomárom lakosságát várják az ókori római kultúrát ismertető programokkal, zárásként pedig július 14. és 20. között harminc-harminc magyarországi és szlovákiai diák részére szerveznek római tematikájú nyári tábort a szlovákiai Jedlinyben.

Hushegyi Gábor, a Szlovák Intézet igazgatója a magyar-szlovák együttműködés úttörő jellegére hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, az ilyen közös programok, a személyes kapcsolatok kialakítása segíthet az előítéletek és az egymás iránti kételyek feloldásában. Klara Kuzmová, a Nagyszombati Egyetem projektmenedzsere a program sikerét hangsúlyozta, kiemelve, hogy a pályázat révén széles közönséget értek el, diákokat, tanárokat, múzeumpedagógusokat és múzeumi szakembereket egyaránt.

A sajtótájékoztatón jelen lévő pedagógusok a pályázat előnyei között említették, hogy olyan „tantárgy-koncentrációt” tesz lehetővé, amelyre iskolai keretek között nincs lehetőség, hiszen a diákoknak nemcsak történelmi ismereteket kell szerezniük a feladatlapok kitöltéséhez, de számolniuk, írniuk vagy akár az időjárást is elemezniük kell. Emellett méltatták a feladatok kreatív, játékos jellegét, amelyek révén élményszerűvé válik az ókori történelem.

Forrás: MTI