Évadzáró a József Attila Színházban

Évadzáró társulati ülést tartottak a József Attila Színházban pénteken. Az eseményen átadták a Kaló-díjat és a József Attila-gyűrűt.

„A nehézségek ellenére sikeres évadot zárt a József Attila Színház” – idézi a színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye Nemcsák Károly igazgatónak az évadzárón elhangzott szavait.

Az évadzárón átadták a Kaló Flórián nevét viselő díjat: a színház egykori művészének emlékére alapított elismerést 2013-ben Fehér Anna Jászai-díjas színművésznőnek ítélte a kuratórium.

Egy másik hagyományt is újraélesztett a színház: a József Attila-gyűrű adományozását, amit ez alkalommal Galambos Erzsi kapott életművének, több évtizednyi munkájának elismeréseként.

Mint a közleményben olvasható, a színház anyagi helyzete stabilizálódik, az évad 4 bemutatója, előadásai sikert hoztak. A teátrum mintegy 120 millió forintos átvett adósságállományt görget maga előtt, amelyet 3 év alatt kell visszafizetnie a fenntartó fővárosnak.

Az igazgató az évadzárón elmondta: a törlesztés nem veszélyezteti az alapműködést. Szerinte azonban az egyre égetőbb épületrekonstrukcióra csak úgy jut forrás, ha az önkormányzat áldását adja arra, hogy a tartozás összegét felújításokra fordíthassák. A közgyűlés következő ülésén dönt a színház kéréséről.

Az új évadban több saját produkciót mutatnak be és ifjúsági programot indítanak. A stúdiószínpadon bemutatják például Szophoklész Oidipusz királyát Quintus Konrád rendezésében és Balassi Bálint Szép magyar komédiáját Márkó Eszter rendezésében.

Októberben Jókai Mór Az aranyember című műve lesz az évad első bemutatója Rékasi Károllyal a főszerepben, Csiszár Imre rendezésében. Novemberben tartják Bognár Zsolt–Kiss Stefánia Munkácsy, a festőfejedelem című musicaljének ősbemutatóját. A darabot Tóth János rendezi, a főszereplő Zöld Csaba lesz.

Ezt követően Verebes István rendezi a Hattyúdal című zenés komédiát, amelyet Dobozy Imre műve nyomán a rendező dolgozott át. A dalokat a Republic Együttes szerzi, a zenekar az előadásban is közreműködik – áll a közleményben. A Hattyúdal Tamburásának szerepét Tahi Tóth László alakítja. A negyedik bemutatót, Moliere Úrhatnám polgár című művét, Blaskó Péterrel a főszerepben, Csiszár Imre rendezésében februárban láthatja a közönség.

Az ötödik bemutató a Csizmás kandúr című mesejáték Márkó Eszter főszereplésével. A legkisebbek emellett a Rumcájszt és A rézerdő lakói című előadást láthatják.

Folytatódik a határon túli társulatokat vendégül látó program is a József Attila Színházban, és tárgyalásokat kezdtek nagyobb vidéki színházakkal az együttműködés lehetőségeiről.

A közlemény szerint Nemcsák Károly a társulati ülésen elmondta: bár a színháznak anyagi okok miatt nincs főállásban szerződött társulata, a teátrum minden művészére tagként tekint. Rámutatott, hogy igyekezett több szerepre felkérni azokat, akik eddig is több szálon kötődtek a váci úti színpadhoz.

Forrás: MTI