Az Európai Blues Unió tagja lett a paksi Gastroblues fesztivál

A paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál Magyarországról egyedüliként belépett a 28 országot tömörítő, brüsszeli székhelyű Európai Blues Unióba – közölte Gárdai Ádám, a fesztivál egyik szervezője pénteken Pakson.

Mint a fesztivált bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a szervezetet a blues műfajban tevékenykedő előadók, klubok, fesztiválok, magazinok, rádiók, egyesületek képviselői alkotják nem kizárólag az Európai Unió területéről.

A fesztivál zenei felelőse, Nemes Nagy Péter az idei programból kiemelte Al Di Meola koncertjét, amely magyarországi bemutatónak is tekinthető, hiszen új műsorával, az év elején a londoni Abbey Road stúdióban rögzített Beatles-szerzeményekkel, valamint az előttük tisztelgő saját kompozíciókkal érkezik két muzsikus társával és a magyar Sturcz Quartet kíséretében.

Külön figyelmet érdemel – mondta Nemes Nagy Péter – a Marián Varga billentyűs vezette szlovák progresszív rock együttes, a Collegium Musicum és Dana Fuchs amerikai énekesnő. A hazai előadók közül kiemelte a Boom Boom koncertjét, Little G. Weevilt, azaz Szűcs Gábort, aki az idei Inter Blues Challenge fesztivál nyertese volt szóló-duó kategóriában, valamint a fesztivál felfedezettjének ígérkező Petruska Andrást, aki a sajtótájékoztatón ízelítőt is adott muzsikájából.

Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketingigazgatója szerint a felmérések azt igazolják, hogy a paksi Gastroblues Fesztivál a régió legismertebb zenei fesztiválja. Az egyéb programokkal való összevetésben is megállja a helyét, csupán a mohácsi busójárás előzi meg.

A 21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál július elsejétől hét napon át várja a blues, a rock és a dzsessz szerelmeseit. A koncertek zöme az Energetikai Szakközépiskola Sportcsarnokában, illetve udvarán és a Gastroblues Klubban lesz, de tartanak templomi koncertet is. Ennek helyszíne megváltozott, a Makovecz-templom nem fogadja a programot, így az evangélikus templom szolgál majd új helyszínül.

A zene mellett ugyanolyan hangsúlyos lesz a gasztronómia, mint a korábbiakban. Ez – Kovács János Venesz-díjas mesterszakács szavai szerint – elsősorban a vasárnapra tervezett főzőversenyben nyilvánul meg, amelyre évről-évre többen neveznek. Nagyjából féltucatnyi kategóriában hirdetnek majd győztest a halászlétől kezdve a rostonsülteken át a borkorcsolyákig.

A Gastroblues Fesztivál elmaradhatatlan része az Országos Borbarát Találkozó, amelynek népszerűsítésére három kiváló borász is felsorakozott a pénteki sajtótájékoztatón: Légli Ottó, Takler Ferenc és Eszterbauer János egybehangzóan állították, a paksi fesztivál kihagyhatatlan, annak hangulata semmivel sem összehasonlítható.

Forrás: MTI