Gödöllőn az Európai Királyi Kastélyok vezetői

Múlt héten tartotta éves közgyűlését az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége a gödöllői kastélyban. A szervezet elnöke, Catherine Pégard, aki a versailles-i kastély igazgatója.

Gödöllői Kastély - Magyarország

Gödöllői Kastély – Magyarország

„Nagyon örülök, hogy Gödöllőn tartottuk a tanácskozást, szép környezetben remek szervezés mellett zajlott a rendezvény. Sikeres és eredményes volt az összejövetel, meghatároztuk az elkövetkező évek számos fontos szakmai találkozójának témáját, melyeken a tagok szakmai képviselői cserélik ki tapasztalataikat. Új taggal, a varsói királyi kastéllyal bővült a szervezet, és mivel tisztújító közgyűlés volt, az új elnökség is megválasztásra került. Örömteli, hogy a gödöllői kastély aktív tagja a szervezetnek és az igazgató úr révén az elnökség munkájában is részt vesz.
A gödöllői kastély nagyon szép és látható, hogy mennyi munka van a felújításban, aminek csodálatos az eredménye, látható, hogy hova jutott a felújítás az elmúlt közel 20 év alatt. Jó lenne, ha folytatni lehetne a felújítást és jutna forrás a még fel nem újított részekre is.” – mondta Catherine Pégard, a szövetség elnöke.

Schönbrunn Kastély - Ausztria

Schönbrunn Kastély – Ausztria

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója elmondta, hogy a rendezvényen az európai királyi kastélyok vezetői vettek részt, akik közül többen először jártak Magyarországon.
„Megtisztelő, hogy a rendezvénynek a gödöllői kastély adhatott otthont. Mindenkinek nagyon tetszett a kastély, sokuk szemében a jó értelemben vett meglepettséget is fel lehetett fedezni. A közgyűlés a megszokott körülmények között zajlott, stílszerűen a lovardában tartottuk, így Európa vezető politikusai után Európa kiemelt kastélyainak vezetői is ott tanácskoztak.
Komoly elismerés, hogy mi lehettünk a házigazdák. Azt azért tudni kell, hogy a gödöllői kastély számos nagy, világhírű partner mellett kicsinek minősül. A nagy kastélyok több milliós látogatószámával nem is lehet vetekedni. Rendkívül hasznos, hogy egyenlő partnerként tudunk együttműködni ezekkel a kiemelt örökségvédelmi és turisztikai helyszínekkel. Mindig is azt hangoztattam, hogy nekünk nagyszerű lehetőség az együttműködés ebben a szakmai szervezetben arra, hogy tanuljunk tőlük.

Chambord Kastély - Franciaország

Chambord Kastély – Franciaország

Ennek számos eredménye látható és elérhető a kastélyban és örömmel teszem hozzá, hogy vannak olyan elemek, amiben számos partner előtt járunk. Ilyen pl. az akadálymentesítés vagy az audio guide-unk 10-nél is több nyelvű kínálata.

Számos fontos témát áttekintettünk. A Kultúrpont Iroda – mely az EU kultúra programjának hivatalos magyarországi koordinátora – szakértői tájékoztattak bennünket az új 2014-2020 költségvetési ciklus lehetséges kulturális, örökségvédelmi pályázatairól. A konkrét kiírások megjelenését követően a szövetség ismét nyújt be pályázatokat, mely a tagok kooperációját segíti, mint ahogy erre volt már példa az elmúlt években.”

Hampton Court Kastély - Egyesült Királyság

Hampton Court Kastély – Egyesült Királyság

„Egyeztettük azoknak az ún. technikai találkozóknak a témáját, melyek köré a következő évek szakmai együttműködését építjük. Idén még két ilyen találkozó lesz, szeptemberben ismét itt Gödöllőn találkoznak azok a munkatársak, akik a közösségi média és az internet használat kapcsán osztják meg tapasztalataikat egymással. Az látható, hogy mindenkiben rengeteg kérdés van ezek használatáról, a tapasztalatok mellett, ugyanis kiemelt örökségvédelmi helyszínként pl. a közösségi média, mint kommunikációs csatorna különleges eszköz. De az is nagyon érdekes lesz, amikor bemutatásra kerül a dán tapasztalat, ami a múzeumi tereken belüli QR kód használatot mutatja be. A másik idei találkozón pedig a látogató irányítás, a látogatói szokások elemzése lesz a téma, annak érdekében, hogy még magasabb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani. Ennek házigazdája a versailles-i kastély lesz, ahol ez kiemelten fontos, hiszen csak az épületben több, mint 4 millió látogató fordul meg évente.

Versailles - Franciaország

Versailles-i Kastély – Franciaország

Ezekben a fórumokban az a legfontosabb, hogy az egyes témák adott kastélyon belüli kezelői, felelősei közvetlenül, munkacsoport szinten cserélhetnek tapasztalatot egymással.
Megtisztelő, és a munkánk elismerése, hogy az elnökséget újraválasztották, és engem is ismét beválasztottak az elnökségbe. Ezáltal hazánk is képviselve van ennek a magas szakmai presztízsű szervezetnek a vezetésében.

Többen döbbenten szembesültek azzal, hogy milyen állapotból sikerült idáig jutni a felújításokkal. Ez óriási eredmény, de nagyon fontos lenne, hogy tovább tudjunk haladni a rehabilitációval.
Sokan nem is tudják, hogy a gödöllői kastélynak csak alig több, mint a fele van felújítva jelenleg. Rengeteg lehetőség rejlik még benne, bízom abban, hogy a kormányzat képviselői is a fejlesztések folyatása mellett döntenek, és folytatódhat az a munka, melyet kiemelt projektként néhány éve megkezdtünk.”- mondta Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója.

A 2014. évi közgyűlés helyszíne a mafra-i kastély Portugáliában.

Mafra-i Kastély könyvtár - Portugália

Mafra-i Kastély könyvtár – Portugália

Európai Királyi Kastélyok Szövetsége (Association des Résidences Royales Européennes – ARRE)

Európa legnevesebb kastélyai 1995-ben hozták létre az Európai Királyi Kastélyok hálózatát. A gazdag kulturális örökség fontosságának hangsúlyozása és megóvása, valamint a szorosabb együttműködés és tapasztalatcsere érdekében hívták életre 2001-ben az Európai Királyi Kastélyok Szövetségét.
A Gödöllői Királyi Kastély 2006 óta tagja a szövetségnek. A kastély a szövetség rendes tagjaként aktívan részt vesz közös projektekben, melyek egy része az Európai Bizottság által támogatott Kultúra program keretein belül valósult meg.

Az Európai Királyi Kastélyok Szövetségének 16 tagintézményének irányítása alá összesen 80 kastély-múzeum tartozik, amelyek az Európai Unió 14 országában valamint Oroszországban találhatóak.

A szövetség kastélyai évente közel 2 millió négyzetméternyi felújított műemléki térben, 16 000 hektárnyi parkban és erdőben több, mint 30 millió látogatót fogadnak.

A szövetség honlapja: http://www.europeanroyalresidences.eu/

www.kiralyikastely.hu

zsolnay