Városnapi ünnepségsorozat Keszthelyen

A sétálóutcai tértextilek felavatásával háromnapos városnapi programsorozat kezdődik május 31-én Keszthelyen – közölte a város önkormányzata az MTI-vel.

A Balaton Színház Simándy Termében megnyílik Dore Nagy Aladár festőművész emlékkiállítására, majd a Zala Szimfonikus Zenekar ad koncertet. Június első napján felavatják Deák Ferenc emléktábláját a premontrei rendház épületén, a színházban a „haza bölcsének” életéről nyílik képeslap-kiállítás, a Helikon Kastélymúzeum márványtermében pedig Tűzzel-vassal címmel öntöttvaskályha-tárlatot mutatnak be.

Vasárnap amatőr úszóversenyt rendeznek a Csik Ferenc tanuszodában, a tóparton táncbemutató, játszóházak és gyermekkoncert várja a családokat. A város napja alkalmából a keszthelyi lakosok számára a Balatoni Hajózási Zrt. június elsején kedvezményes sétahajózási lehetőséget biztosít, a Csik Ferenc tanuszoda pedig egész hétvégén ingyenes belépéssel várja a keszthelyieket.

A Balaton-parti Zenepavilonnál moderntánc-bemutatókkal, néptáncgálával szórakoztatják a közönséget, a pénteki és a szombati nap utcabállal zárul, vasárnap pedig sötétedés után lampionos vitorlás-felvonulást tartanak a Keszthelyi-öbölben.

Az ünnepi testületi ülésen – június elsején – Ruzsics Ferenc polgármester posztumusz díszpolgári címet adományoz a száz éve született keszthelyi olimpiai bajnok, úszó és orvos Csik Ferencnek.

Csik Ferenc (1913-1945) Keszthelyen nőtt fel, itt végezte el a tanulmányait és a Balaton-parti városban kezdett el úszni is. A keszthelyi Szent Miklós-temetőben helyezték örök nyugalomra. Emlékét a városban több tábla is őrzi, sétányt és tanuszodát neveztek el róla, az önkormányzat egy szobor felállítását is tervezi a móló előtti partszakaszon.

Lánya, Csik Katalin csokorba gyűjtötte a kortársak visszaemlékezéseit és saját emlékeit, amelyekből az önkormányzat támogatásával könyv készült a 100 éves évfordulóra, amelynek bemutatójára június elsején kerül sor. Szintén aznap emlékkiállítás nyílik a Balatoni Múzeumban és kihirdetik a keszthelyi olimpikonról szóló vetélkedő és rajzverseny eredményeit is.

Forrás: MTI