Dalí-alkotások a várpalotai Thury-várban

Szombattól szeptember 8-ig tekinthető meg az a Dalí-válogatás, amely New Yorkból érkezett Várpalotára; a tárlatot a Thury-várban rendezték be.

Salvador Dali - Fotó forrás: Wikipédia

Salvador Dali – Fotó forrás: Wikipédia

Sárváriné Rieder Zsuzsanna kurátor elmondta: a Salvador Dalí-alkotásokat Csíkós Nagy Zsuzsa New York-i gyűjtő, galériatulajdonos bocsátotta a várpalotaiak rendelkezésére. A tárlaton többi között a spanyol festőművész irodalmi alkotásokhoz készített grafikái láthatók.

Tájékoztatása szerint a Dante Isteni színjátékához készített illusztrációk közül nyolcat mutatnak be Várpalotán. A másik sorozatban Lewis Carroll Alice csodaországban című művéhez készített fametszeteiből kilenc tekinthető meg. Ezenkívül látható egyebek mellett egy Don Quijote- és sárkányölő Szent György-rézkarc, továbbá Szent Mihály-litográfia. Az alkotások mind szignózottak, számozottak.

Salvador Dalí (1904-1989) a szürrealizmus legismertebb képviselője volt. A spanyol-katalán művész több mint 1500 festményt, sok könyvillusztrációt, litográfiát, színházi jelmeztervet, szobrokat alkotott.

Forrás: MTI