Horvát napi bohócrevü felnőtteknek a Pécsi Horvát Színháztól

Horvát napot rendeznek pénteken a Pécsi Horvát Színház égisze alatt Hoppá – Bohócrevü felnőtteknek címmel és a Triad dzsesszegyüttes fellépésével Budapesten, az Európa Pontban a Millenárison, abból az alkalomból, hogy Horvátország július 1-jén az Európai Unió 28. tagállama lesz.

Kiss Andrea pécsi színész, az egyik fellépő bohóc az MTI-nek elmondta, hogy Hollósi Orsolyával és a zágrábi Dejan Fajferrel egyórás revüt adnak elő felnőtteknek. Fajfer zenét is szerzett a számokhoz, énekel is, és felcsendülnek dallamok Csajkovszkij, a Chemical Brothers, Ennio Morricone és Nino Rota műveiből.

Az előadás premierje februárban volt a Pécsi Horvát Színházban. A darab alkotói bohócok, akik a tudást a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány és nemzetközi anyaszervezete, a Red Noses International által szervezett színésztréningeken sajátították el a szakma neves külföldi mestereitől.

Az előadásban a technika mellett a fizikai komédia adta lehetőségeket is igyekeznek kiaknázni a bohócok, hiszen a szereplők leginkább a mozdulat nyelvén kommunikálnak. Harmónia, diszharmónia, rivalizálás és együttműködés adja az előadás dinamikáját, amely az egymást követő produkciók változására épül – magyarázta Kiss Andrea.

Pénteken este a Triad trió Branko Sterpin horvát trombitással kiegészülve szórakoztatja a közönséget. Sterpint, aki az Isztriai félsziget központjában, Pulában született, a horvát zeneművészek szövetsége tavaly a legjobb ifjú horvát dzsessztrombitás díjjal ismerte el.

A Triad dzsesszegyüttesben Bacsó Kristóf szaxofonon, Tzumo Árpád Fender Rhodes elektromos zongorán játszik, míg Csízi László ütőhangszereket szólaltat meg. A trió 2012 végén alakult a fiatal magyar dzsesszmuzsikus generáció három, zeneakadémiát végzett, meghatározó tagjának együttműködésében. A zenekar repertoárján nagyrészt saját kompozíciók szerepelnek, és fontos helyet kapnak muzsikájukban a közös improvizációk.

Forrás: MTI