Lengyelországi zenei fesztivál kezdődik magyar fellépőkkel

Pünkösd szombat este a Szent Efrém Férfikar és a Budapesti Vonósok hangversenyével nyitják meg a XXIII. Mikolówskie Dny Muzyki zenei fesztivált Lengyelországban.

A hangverseny dirigensei, Bubnó Tamás és Philipp György különleges programot állítottak össze a nagy múltú sziléziai fesztivál igazgatója, Wladyslaw Szymanski orgonaművész felkérésére.

Mint Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar karnagya az MTI-vel közölte, a St. Wojciech-székesegyház közönsége négy kivételesen szép egyházzenei tétel új köntösben megmutatkozó bemutatóját hallhatja ez esten. Philipp György az ukrán szerző, Dmitrij Bortnyanszkij (1751-1828) a cappella vallásos koncertjét, valamint Liszt Rekviemjéből a Sanctus és a Libera me tételt hangszerelte át férfikarra, rézfúvósokra és vonószenekarra, Bubnó Tamás pedig Liszt Anima Christi című motettáját.

Elhangzik még Schubert nyolcszólamú férfikarra és mélyvonósokra írt filozofikus műve, a Gesang der Geister über den Wasser, amely szintén nagyon ritkán hallható koncertpódiumon. A koncerten szerepelnek a Szent Efrém Férfikar repertoárjának legkedveltebb művei közül Glinka és Rahmanyinov vallásos koncertjei, a Budapesti Vonósok pedig Liszt és Schubert zenekari műveit játsszák.

A két rangos magyar együttes hosszabb távon is szeretné zenei együttműködését folytatni: legközelebb a Budapesti Vonósok fertődi zenei fesztiválján július 6-án az Esterházy-kastély Marionett Színházában adnak közös koncertet.

Forrás: MTI