Elkezdődött a 14. Kortárs Művészeti Fesztivál Székesfehérváron

Művészkönyv-kiállítás, koncertek és Jam-Bory-Vár kisfesztivál is szerepel a székesfehérvári 14. Kortárs Művészeti Fesztivál programjai között. Tíz nap alatt 22 helyszínen, 33-féle programmal, összesen 48 produkcióval várják a kortárs művészetekre fogékony közönséget csütörtöktől.

A szervezők tájékoztatása szerint a „nulladik napon” két kiállítás nyílt, majd csütörtökön az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a fesztivál.

NépTáncSzínház címmel mutatja be legújabb produkcióját az Alba Regia Táncegyüttes a Pelikán Kamaraszínházban. Az előadást Müller Péter Örömkönyv című műve ihlette. Gondolatai és bölcsességei inspirálták Majoros Róbert koreográfust, hogy Lélektársak című összeállításában a férfi és nő kapcsolatának rejtelmeit a magyar táncfolklór páros táncainak sokszínűségével hozza felszínre. Az előadás előtt a Cimbaliband és a Fricska Táncegyüttes új produkcióját, a Szívtáncot láthatja a közönség.

Szombaton nyitja meg kapuit az V. Nemzetközi Művészkönyv Kiállítás. Az idei évben két helyszínen állítják ki a képzőművészeti alkotásokat: a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében Konrad Korabiewski multimédia-művész performansza nyitja meg a kiállítást, míg a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben Cser-Palkovics András polgármester és a Németországból érkező Susanne Padberg művészettörténész mond köszöntőt. A tárlatokon 224 alkotó 324 műve lesz megtekinthető.

Szintén szombaton lesz látható a Szabad Színház ősbemutatója a Tóparti Gimnázium és Szakközépiskola aulájában. Az idén 55 éves színtársulat Ujkéry Csaba Hétország fejedelmei című történelmi drámáját dolgozta fel. Az ősbemutatón a darab szerzője is jelen lesz.

A Kortárs Művészeti Fesztivál legjelentősebb eseménye minden évben a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat betöltő összművészeti piknik, amelyet jövő szombaton rendeznek meg. A 15. Jam-Bory-Vár kisfesztivál a Bélaműhely gyerekeknek szóló koncertjével veszi kezdetét, majd a Csaknekedkislány tánczenekar koncertje után a Zombori zenekar vendégzenészek közreműködésével mutatja be Megbolondult a világ című lemezét. A folytatásban a Prospero Színkör improvizációs előadása, a Stílus- és helyzetgyakorlatok következik, majd a Korai Öröm lép színpadra. Az estet Molnár Hajnalka és a PirKompánia tűztánc- és zsonglőregyesület előadása zárja.

Forrás: MTI