A horvát kulturális örökség képekben – Kiállítás a budai Várban

Horvátország régészeti feltárásait, az épített örökség ritka, szép példáit mutatja be 31 plakáton keresztül A horvát kulturális örökség képekben című kiállítás, amely pénteken nyílik a Budapesti Történeti Múzeumban.

A horvát külügyminisztérium és a zágrábi régészeti múzeum utazó kiállítását a tervek szerint Gordan Grlic Radman magyarországi horvát nagykövet és Tarlós István, Budapest főpolgármestere nyitja meg.

A bevezető szöveges tabló után nagy méretű plakátokon keresztül megismerkedhet a látogató az ókortól napjainkig a szárazföldi ásatásokkal, a tengeri archeológia leleteivel és az épített örökség kiemelkedő darabjaival – mondta el az MTI-nek Melinda Adam, a nagykövetség munkatársa.

Sanjin Mihelic régész, főmuzeológus, a kiállítás kurátora 120-szor 200 centiméteres, különálló állványra feszített plakátokból állította össze az anyagot. Minden egyes poszteren több műemlék fényképe látható, a képeket az adott történelmi és kulturális időszakról és helyszínekről szóló szövegmagyarázat kíséri.

Látható az egyik poszteren a Szerémség és Kelet-Szlavónia közt elterülő, a korai bronzkorra tehető vucedoli kultúra legismertebb darabja, a vucedoli galamb fekete kerámiából fehér karcolással díszítve. Egy másik plakát a Porec óvárosában álló, a bizánci korból származó Euphrasius-bazilikát mutatja be, amelynek mozaikjait Velence és Ravenna után a harmadik legjelentősebb bizánci emlékként tartják számon Európában.

Látható a plakátokon a zadari (zárai) 9. századi Szent Donát-kerektemplom, és az ugyancsak a 9. századból való nini Szent Kereszt-templom.

A tárlaton megismerheti a közönség a tenger alatti örökség páratlan darabját, azt az ógörög bronz atlétaszobrot, egy Apoxyomenos-ábrázolást, amelyet Losinj-szigetnél találtak 45 méter mélyen az Adriában 1999-ben.

Forrás: MTI