Ötórai tea háromkor

avagy bonyodalmak egy albérleti szobában

A tisztességben megőszült, magányos és ebből adódóan képzelődő özvegy, Mrs. Wilberforce kiadja üresen álló szobáját egy jólszituáltnak látszó férfinek, Marcus professzornak.

Mrs. W.-nak hízeleg a tudat, hogy lakója nem egyszerű ember, hanem egy professzor, sőt, még a komolyzenét is mesteri szinten űzi, hiszen barátai feljárnak hozzá zenélni, és az ő kedvenc leánykori szerzeményét próbálják nap mint nap.

x_DSC8387

A barátok elég furcsa szerzemények ugyan, de a naiv özvegyasszony barátnőpukkasztó dologra készül, megkéri a professzort, hogy az általa szervezett teadélutánon zenéljenek a barátnőinek.

Gondolhatnánk, miért ne zenélnének, hiszen a főbérlőjének mindig megpróbál kedveskedni az ember, de nem úgy a professzor, ugyanis ő és gengszter társai egy vonat kirablására készülnek a zenekari próba álcájában.

A vonatot kirabolják, a zsákmányt fondorlatos módon megszerzik, ám az osztozkodás másképpen történik, mint azt a betörőbanda elképzelte.

Ismét egy fergeteges vígjátékot láthatunk a Madách Színházban Szente Vajk rendezésében, zseniális szereposztásban.

x_DSC8449

Szente jó pszichológiai érzékkel válogatta össze a darab szereplőit, mintha Graham Linehan ráírta volna a szerepeket a színészekre, lubickolnak is a játékban!

A nagy manipulátort és stratégát, Marcus professzort játszó Mucsi Zoltán kígyózó mozgásával is érzékelteti álnokságát és kétszínűségét, csak ritkán zökkentik ki a darab történései a felvett szerepből, mondhatnánk duplacsavar, szerep a szerepben.

A női ruhákhoz erőteljesen vonzódó Őrnagyot játszó, erősen elcsúfított Magyar Attila egy cirkuszi bohóc esetlenségével csetlik-botlik a történetben, amíg végre rálel Mrs. W. gardróbjára, ahol is magára talál, és kedvére gusztálhatja a kelméket, próbálgathatja az öltözékeket.

Az Őrnagy ikerpárja a nagydarab, málé, volt bokszoló Egymenet, aki nem igazán biztos abban, hogy akkor ő most Mr. Lawson-e vagy sem, és már ennek megértése is komoly akadályokba ütközik, de ez cseppet sem zavarja, csak akkor, amikor valaki megszólítja. Hajdu Steve tenyeres-talpas, félelmet keltő külseje gyermeteg lelket és szívet takar, aminek meg is issza a levét a darab vége felé.

Louis Harvey-t, a maffiózót alakító Szerednyey Béla annyira Don, amennyire egy másodgenerációs olasz lehet Angliában. Eleganciájával kirí a többiek közül, ám az erőszakkal kommunikál, minden pillanatban lesben áll, mint egy ragadozó, és mindenkire azonnal lecsap, kivéve Mrs. W.-ra a döntő pillanatban – a mamát nem lehet megölni! Ezen kívül csak egy gyengesége van, ami a végét is jelenti, fél a sötétben.

budapest-bar-koncert-palkonyan-2014-augusztus-6-an-a-7-ordogkatlan-fesztivalon-foto-lengyel-anita

A tisztogatásmániás, a piros pirulára kéket nyelő, majd arra sárga bogyót bekapó, gyógyszerzabáló, mindennek nekimenő, tárgyakat felborogató, az öreglánnyal automatikusan ordibáló Harry több sebből is vérzik, mint gengszter. Megformálója Nagy Sándor, a szépfiús szerepekkel leszámolva vérbelit komédiázik a színpadon.

McDonald őrmester bobbybb a legangolabb rendőrnél, Pusztaszeri Kornél mind mimikájával, mind hanghordozásával képviseli a teamániás, kekszkuncsorgó, munkaidejét munkán kívül minden egyébbel jól eltöltő rend őrét, akit a Csengetett, Mylord-szerű sorozatokból már jól ismerhetünk.

És, hát itt van maga a főszereplő, a kedves, hiszékeny, a csúf, beteg kakadujával együtt élő, kis kontyos Mrs. W., aki még akkor is töretlenül bízik az emberek becsületességében és tisztességében, amikor már lehullt a szeméről a hályog, és rájött, csúnyán becsapták.

x_DSC8626

A közönség szívből drukkol a második felvonás alatt, csak baja ne essék a karaktert alakító, vénlányos kalapkákban pompázó Halász Juditnak, és jól szurkolunk, mert a mese végén az eltökélt vakhit elnyeri méltó jutalmát.

A Betörő az albérlőm a színészi komédiás bravúron túl látványos gegekkel, Hajnóczy Soma bűvésznek köszönhetően varázslatokkal van teleszórva. A darabban van egy meglepetés is, Halász Judit dalra fakad, és ettől minden, a művésznő koncertjén járt nézőt elönt a nosztalgia, de várjuk ki a végét, lesz még más csattanója is a történetnek…

Sári Edina írása
Fotó: Kaunitz Miklós

Betörő az albérlőm
William Rose forgatókönyve alapján írta Graham Linehan.
A darab Kúnos László fordításában kerül a Madách Színház közönsége elé.

Bemutató: 2013. május 11. 19.00 óra, Madách Színház
További előadások májusban: 14., 15., 22., 23., 24. 19.00

Szereposztás:
Mrs. Wilberforce – Halász Judit/Hűvösvölgyi Ildikó
Marcus Professzor – Mucsi Zoltán
Louis Harvey – Szerednyey Béla
Őrnagy – Magyar Attila
Egymenet – Hajdu Steve
Harry Robinson – Nagy Sándor
MacDonald őrmester – Pusztaszeri Kornél
Mrs. Tromleyton – Hűvösvölgyi Ildikó/Bajza Viktória

Rendező: Szente Vajk
Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Makány Márta