Soha nem látott Zsolnay-kerámiák a gödöllői kastélyban

A gödöllői szecessziós évhez kapcsolódva szombattól különleges darabokat is felvonultató Zsolnay-kiállítás látható a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A hasznosságtól a szépségig – a Zsolnay gyár művészi törekvései címmel nyíló új időszaki kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből válogat – mondta Tüske Boglárka, a kastély kommunikációs vezetője pénteken az MTI-nek.

Az összeállításban olyan különleges tárgyak is láthatók, amelyek az egykori vadászkastélyhoz vagy kifejezetten Ferenc József személyéhez köthetők. Van köztük kancsó, mosdótál, az uralkodó Zsolnay-gyárban tett látogatásának emléke, vendégkönyvi-bejegyzése, aláírása, továbbá olyan darabok, amelyeket még nem mutattak be a közönségnek, például mosdókészlet, vázák, ágyásszegélyező virágok. A 19. század végén, amikor a gyár Zsolnay Vilmos irányítása alatt világhírűvé vált, az európai kerámiaipar is virágkorát élte.

„Akkoriban élénk figyelem irányult a kézműves kerámia tradicionális technikáira és díszítményeire, és ezek új eljárások kikísérletezésére és a díszítmények gazdagítására inspirálták a tervezőket” – mondta a kastély munkatársa.

Zsolnay Vilmos újításai, találmányai, például a porcelánfajansz, majd az eozintechnika tette lehetővé, hogy a művészi értéket képviselő termékek sikerrel szerepeljenek a világkiállításokon, és rangos külföldi múzeumok gyűjteményeibe is bekerüljenek, így a kölnibe, a londoniba vagy a New York-iba.

A porcelánfajansz díszedényeket az 1870-es évek végétől gyakran zsánerjelenetek, tájképek, portrék díszítették, amelyek alkotói között a hivatásos tervezők mellett ott találjuk Zsolnay Vilmos leányát, Júliát, aki festőművészként is elismerést vívott ki.

A századforduló új irányzata, a szecesszió a fiatal tervezők által nyerte el sajátos karakterét a gyáron belül. Közülük kiemelkedik Apáti Abt Sándor tevékenysége, aki az 1900-as párizsi világkiállításon szecessziós stílusú – díszedényt, kerámia táblaképet tartalmazó – kollekciójával mutatkozott be.

Az unokák nemzedékéből Mattyasovszky Zsolnay László festő- és iparművészt kell említeni, aki Münchenben és Párizsban tanult, és aki a kiállításon egy 1910-ben készült nagyméretű, unikális gömb vázával szerepel, amelyet a Holdistennő alakja díszít.

A tárlat szeptember végéig tekinthető meg a gödöllői kastély Rudolf-szárnyában.

Forrás: MTI