Emléktáblát avattak Faludy György tiszteletére Erzsébetvárosban

A 2006-ban elhunyt Faludy György író, költő, humanista emlékére avatott táblát egykori szülőházánál a VII. kerületi önkormányzat pénteken a Damjanich utcában Budapesten.

A költő Magyarországra visszatérése előtt tisztelgő első köztéri emléktáblát Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és Faludy Fanni, a költő özvegye leplezte le.

emléktábla - Faludy

„Ennek a háznak a helyén állt az épület, amelyben Faludy György született. A költő nemcsak hogy Erzsébetvárosban látta meg a napvilágot, hanem itt végezte tanulmányait, a Fasori Gimnáziumban szerezte meg érettségi bizonyítványát” – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy Faludy mindig magyar nyelven írt és publikált. Több évtizedes külföldi tartózkodása alatt is csak anyanyelvén alkotott. „Hiszen úgy vélte, hogy a költő, író csak a saját anyanyelvén szólalhat meg igazán szabadon és hitelesen” – idézte fel. Vattamány Zsolt kitért rá, hogy az író „szenvedélyesen” vonzódott a szabadsághoz, azért vállalta az emigrációt, mert külföldön a szabadságélményről nem kellett lemondania. „Akkor, 1989 májusában tért vissza Magyarországra, amikor már lehetősége volt arra, hogy kompromisszumok nélkül és szabadon írhasson” – hangsúlyozta a polgármester.

Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke elmondta: azért jött el az emléktábla-avatásra, mert a költő nagy rajongója, és megadatott neki az a szerencse, hogy személyesen ismerhette. „Nem Faludy életútját, hanem az életet jöttem méltatni. Azt az életet, amit megélt, azt a 96 esztendőt” – fogalmazta meg a képviselő.

A költő emlékére készült tábla Zámbó Kornél képzőművész alkotása.

Forrás: MTI
MTI fotó: Koszticsák Szilárd