Koronázási ünnep lesz Sopronban

Látványos dramatikus játék, kosztümös fesztivál keretében elevenítik meg Sopronban a 17. századot, amikor királykoronázási ceremóniának és nádorválasztó országgyűléseknek adott otthont a nyugat-magyarországi település, s vált ezáltal Magyarország korabeli közéletének központjává.

Az augusztusi koronázóünnep lesz várhatóan az egyik legnagyobb érdeklődést keltő programja a BW Organization Kft-nek, amely kulturális és örökségturisztikai klaszter létrehozására vállalkozott. A klaszter huszonnégy taggal megalakult, s már zajlik a programok előkészítése – mondta Rigler Zsolt projektmenedzser az MTI érdeklődésére.

Elmondása szerint a közös munkába bekapcsolódtak múzeumok, utazási irodák, turisztikai szolgáltatók, éttermek, valamint a város idegenforgalmáért munkálkodó civil szervezet, a Sopron Turizmusáért Egyesület is azzal a céllal, hogy Sopron belvárosának kulturális életét felpezsdítsék, a műemlékekre, az épített örökségre kíváncsi vendégek számára programokat kínáljanak, és élménydús szórakozással, jófajta kékfrankos megkóstolósával a városba érkező látogatók érdeklődését a jelenleginél hosszabb időre lekössék.

Az örökségturisztikai klaszterhez csatlakozott a soproni bencés templom, ahol III. Ferdinánd német-római császárt Pázmány Péter koronázta magyar királlyá 1625-ben – idézte fel Horváth László templomigazgató a város életének különleges eseményét. Minden bizonnyal az egykori ceremónia lesz a fénypontja a koronázási ünnepnek, amelyet augusztus 16. és 18. között rendeznek.

Számos egyéb program megvalósításán is dolgozik a klaszter, amely 67,5 millió forintos projektjéhez 57 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretében. A pénzügyi forrást programokra és marketingre költik, például a belvárosról 80 ezer példányban hagyományos térképet készíttetnek, amelyet ingyenesen adnak át a látogatóknak, és meg akarják teremteni az internetalapú idegenvezetés feltételeit is. Ennek lényege, hogy az értékes műemlék épületekről, a különleges látványosságokról okostelefonokra letölthető program segítségével minden fontos információt megkaphassanak a várost felkereső vendégek.

Forrás: MTI