Saját Tádzs Mahalt épít egy nyugdíjas postamester

Saját Tádzs Mahalt épít egy nyugdíjas postamester Indiában feleségét gyászolva, akárcsak az eredeti esetben Sáh Dzsuhán sah, aki szülésbe belehalt kedvenc felesége emlékére tervezte és építtette a híres épületegyüttest.

Az eredeti 1632 és 1647 között épült meg. A mostani „utód” építése 16 hónapja kezdődött. A 77 éves Faizul Haszan Kadari 2011 decemberében veszítette el feleségét, és az özvegy férfi szinte azonnal nekilátott a munkának – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap kedden.

Kadari megpróbálja hűen másolni az eredetit, de jóval szerényebb lesz az épület. Az eredeti alapterülete a díszkerttel együtt 168 ezer négyzetméter. A jelenkorié 8500 lesz, azaz nagyjából huszad akkora.

A hajdani postamester eddig már vagy 9 millió forintnyi rúpiát költött a síremlékre. Mint mondja, felesége haláláig feleslegesnek és mértéktelennek vélte az eredeti Tádzs Mahalt.

Asszonya a síremlékben nyugszik, és az özvegy férfi végakaratában úgy rendelkezett, hogy mellé temessék, ahogy Dzsuhán is szeretett neje, Mumtáz Mahal mellett fekszik szarkofágjában.

Forrás: MTI