Berzsenyi Helikon Napok Kaposváron

A Berzsenyi Helikon Napok rendezvényének 2008 óta immár harmadik alkalommal ad otthont Kaposvár, az idei 25. helikoni napokra a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság mintegy száz résztvevőt vár.   

Történelmi fordulópontok – a magyar irodalom visszhangja címmel pénteken kezdődő kétnapos konferencia előadói a magyar irodalom jeles képviselői által a 20. század korfordulóira – Trianontól, a II. világháború végéig, az 1948-as kommunista hatalomátvételig, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcig és az 1989-es rendszerváltozásig – adott válaszait elemezve mutatják be azok kihatását a Kárpát-medencei magyarságra, az egyházakra, Erdélyre és a Délvidékre – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Emlékeztettek arra, hogy a társaság által rendezett Berzsenyi Helikon ünnepségeinek, írótalálkozóinak 1987 óta – két év kihagyással (2006-2007) – többnyire a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum adott otthont. A kaposvári székhelyű irodalmi társaság azt a nemes hagyományt élesztette fel, amelyet Festetics György 1817-ben indított útjára az irodalom pártolására és támogatására a Keszthelyi Helikonnal.

A rendezvény időpontja az 1804-től haláláig a Somogy megyei Niklán élt Berzsenyi Dániel (1776-1836) születésnapjához (május 7.) kapcsolódik.

A konferencián Kerék Imre József Attila-díjas költő munkásságát Berzsenyi-díjjal, Ekler Gergely és Horváth Gyula kultúrapártoló européer tevékenységét Berzsenyi Hűségjutalommal ismeri el a társaság.

A résztvevők pénteken előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt, szombaton meglátogatják Rippl-Rónai József (1861-1927) világhírnevet szerzett kaposvári festőművész egykori lakóházát, a tavaly felújított Róma-hegyi villát.

Forrás: MTI