Az egykori rózsalakodalmakról nyílik kiállítás Solymáron

Rózsaesküvők gróf Karátsonyi Guido pilisvörösvári uradalmában címmel nyílik kiállítás vasárnap a solymári helytörténeti gyűjteményben – mondta el az MTI-nek Jablonkay Mária, a tárlat egyik rendezője.

rózsaesküvőA Pilisvörösvár, Pilisszentiván és Solymár összefogásával létrejött kiállításhoz ünnepi megemlékezés is kapcsolódik, amelynek keretében koszorút helyeznek el Karátsonyi Guido solymári síremlékénél, és előadásokon mutatják be az alapító személyét, valamint a rózsaesküvők történetét.

A francia mintára született „rózsalakodalmat” 1882-ben tartották meg először Solymáron – kezdte a saját korában nagy publicitást kapott kezdeményezés bemutatását a Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.

Az alapító Karátsonyi Guido célja az volt, hogy a vörösvári uradalom három településének egyikén minden évben támogasson egy tisztességes szegény hajadont, aki erénye jutalmaként az alapítvány kamatait kapja meg férjhez menetelekor – mutatta be az 1914-ig ápolt tradíciót a kiállítóhely vezetője.

Az évtizedek során összesen 33 ilyen esküvőt tartottak, amelyek nemcsak külsőségükben voltak emlékezetesek, de a fiatal pár életkezdését is komolyan segítették. A solymári Thaller Borbála, aki elsőként lett rózsalány, mintegy ezer forintot kapott hozományként, és ebből háromszáz forintért vett házat – hozott példát Jablonkay Mária a nagy tisztességet és megbecsülést jelentő adomány jelentőségére.

Az időszaki kiállítás középpontjában az alapító gróf Karátsonyi Guido áll, de a tárlat archív fotók segítségével bemutatja a három település rózsaesküvőinek párjait is, emellett kiállítják azt a főispáni utasítást, amely pontosan rögzítette az esemény menetét. A tárlókban eredeti meghívókkal, dokumentumokkal is találkozhat a közönség, a kiállítás egyik különlegessége pedig, hogy régi fényképek segítségével végig követhetők az első rózsapár leszármazottai egészen a szépunokákig.

A vasárnapi megemlékezésre meghívták az egykori rózsapárok utódait is, az ünnepi eseményen a három település népviseletbe öltözött táncosai mellett a helyi kisdiákok elevenítik meg a rózsaesküvők hagyományát.

A tárlat május 24-ig látható.

Forrás: MTI