Ottlik-emléknapok az író születésének 101. évfordulóján

Szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és zenés összeállításokkal emlékeznek Ottlik Géza íróra 101. születésnapja alkalmából május 9. és 11. között Budapesten.

Az idei programsorozat az író születésnapján, május 9-én emlékmű-koszorúzással, Kelecsényi László író és Kupper András újbudai alpolgármester emlékbeszédével nyílik meg a Fehérvári úton.

Margócsy István, Thimár Attila és Horkay Hörcher Ferenc irodalomtörténészek, Cseke Ákos esztéta, Ács Margit és Kelecsényi László írók részvételével szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a Hadik Kávéházban. A szakmai program pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), szombaton a Újbudai Kulturális Intézetben (Kulti) folytatódik.

A középiskolásokat kreatív, újszerű feladatok elvégzésére ösztönző, a virtualitást és az irodalmat összekapcsoló irodalmi verseny döntője és a díjak átadása május 10-én, Reményi József Tamás szerkesztő-kritikus vezetésével zajlik a PIM-ben. Este Zalán Vince Balázs Béla-díjas esztéta bevezetőjét követően az emléknapokra kiírt rövidfilmes pályázat győztes munkáit tekintheti meg a közönség.

Május 11-én a szakmai programok mellett zenés összeállítással emlékeznek Ottlik Gézára. A Kultiban megtartott koncerten Ottlik műveit Katona László, a Krétakör Színház társulatának volt tagja és az Ottlik Géza Emlékzenekar (Halper László – gitár, Borne­­missza Ádám – basszusgitár, Hajas László – dob) idézik fel. Az Élőhang című műsorban többek között az Ottlik-kisprózában szereplő szerzemények hangzanak el kortárs átiratban, a dzsessz hagyományain átszűrve: köztük a La Cumparsia című tangó, a Valencia és a Yes Sir, That’s My Baby.

Az emléknapokat a Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat, valamint a Kortárs Online szervezi.

Forrás: MTI