A kép varázsa: Fehér László festőművész születésnapi estje

Barátaival, alkotó- és kortársaival a New York Művész Páholyban ünnepli 60. születésnapján Fehér László Kossuth-díjas festőművész hétfőn este.

A kép varázsa című nyilvános esten az érkezőket vetítés fogadja legújabb festményeimből, és az esemény végén is mutatunk válogatást az életműből – mondta a művész az MTI-nek.

A vendégek között lesz Ungvári Tamás Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, aki 2012 júniusában kapott törzsasztalt a New York Kávéházban. Felköszönti Fehér Lászlót Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, és Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő is készül egy verssel.

A festőművész kitért arra, hogy úgy tervezi, a vendégekkel folytatott beszélgetések között felolvas saját szövegeiből. A fal előtt Jeruzsálemben című írását úgy akarja kezdeni, hogy megkéri zenész barátját, játssza el a Szól a kakas már kezdetű népdalt.

Fehér Lászlónak két kiállítása látható Budapesten: a Társalgó Galériában az Ellenfényben című tárlatán kilenc nagyméretű, 2-szer 2,5 méteres fekete-fehér pasztellképe, köztük a Nagy kavicsok vagy a Fekete lepel című munka. A kiállítás június 15-ig tart nyitva. A Cultiris Galériában, amely az Örkény Könyvesboltban van, Fehér László tizenkét pasztell képe látható április 30-ig, amikor a finisszázson Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója beszélget a festővel.

Fehér László 1953. március 17-én született Székesfehérváron. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1971 és 1976 között, mestere Szentiványi Lajos és Kokas Ignác volt. 1974 óta kiállító művész. A szakma a hiperrealizmus egyik jeles képviselőjének tartja. Európában szinte mindenütt, de az Egyesült Államokban is egyéni kiállításokon mutatta be alkotásait, legutóbb 2011-ben volt életművéből válogatott nagy tárlata Franciaországban, a Saint-Etienne-i Kortárs Művészeti Múzeumban.

Forrás: MTI