Gárdonyi 150 – Április 27-én kezdődik az emlékév rendezvénysorozata

Az országos megnyitó ünnepséggel április 27-én Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban veszi kezdetét a Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából tartandó emlékév rendezvénysorozata – jelentette be csütörtökön Egerben a település polgármestere.

A Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forinttal támogatja az évforduló méltó megünneplését; az összeg kétharmadát Eger használhatja fel, ami 62 millió forintot jelent – emlékeztetett Habis László (Fidesz-KDNP).

Ezt nem csupán a megemlékezésre használják fel, hanem olyan beruházásokra is jut forrás, mint az egri Gárdonyi-ház felújítása,valamint egy egész alakos köztéri Gárdonyi-szobor felállítása Egerben – tette hozzá az önkormányzati vezető.

A polgármester hangsúlyozta, hogy Gárdonyi hitvallása és művei nyomán az emlékév leginkább a hazaszeretetről, a magyarságról, az olvasás szeretetéről szól.

Ehhez kapcsolódóan máris sikerrel elindult az egri önkormányzat Vándorregény akciója, amelynek keretében 18 Gárdonyi-pontot állítottak fel a városban, ahonnan mindenki ingyen elviheti és elolvasatja az író műveit, majd utána bármelyik Gárdonyi-pontra visszahelyezheti azokat.

Új színfolt az a kirakatverseny, amelyet a belvárosi kereskedők kezdeményeztek az emlékév alkalmából. Várhatóan augusztus első felében válik ezáltal a teljes város irodalmi múzeummá, a kirakatokat pedig értékelik és a legjobban sikerülteket díjazzák – mondta Habis László.

Király Júlia muzeológus, a Gárdonyi-hagyaték kezelője arról szól, hogy Tollal a csillagokig címmel országos irodalmi versenyt hirdetnek 6. osztályosok számára; ennek döntőjét október 15. és 17. között Egerben rendezik meg. Ugyanakkor Gárdonyi városai elnevezéssel sor kerül országos fotópályázatra is, a legsikerültebb munkákat pedig kiállításon mutatják be az egri várban.

Nyáron a várban időről időre újrajátsszák az Egri csillagok jeleneteit, amelyhez szereplőválogatást tartanak.

Az emlékév kiemelt egri programja még az augusztus 8-án kezdődő Gárdonyi Irodalmi Fesztivál, az október 17-i országos Gárdonyi-emléknap és az október 26. és 28. között zajló egri Gárdonyi-emléknapok eseménysorozata – ismertette a program főbb elemeit Király Júlia.

Forrás: MTI